Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena

PRIE PAVADINIMO

Šiais metais jau aštuntą kartą Lietuvoje vyko pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Joje, kaip kasmet, dalyvavo ir mūsų gimnazija. 8 valandą ryto mažos žvakių liepsnelės languose priminė mūsų piliečius, kurie prieš 24 metus stojo į kovą už geresnį pasaulį, už klestinčią valstybę, už orų ateities kartų gyvenimą – už tai atiduotos ir gyvybės… Šie žmonės negalvojo apie galimas pasekmes.

Lietuvoje antrus metus vyksta ir akcija „Neužmirštuolė“. Prie jos taip pat antrus metus prisidedame ir mes. Akcijos idėja – prisiminti žuvusius ir nukentėjusius kovojant už Lietuvos laisvę ne vien gedint, o su dėkingumu ir viltimi, parodyti, jog jų dovana ateities kartoms neliko pamiršta. Todėl ir akcijos pavadinimas simboliškas – „Neužmirštuolė“. Pasak mokytojo E. Ūkso, karta, kuri pamena Sausio 13-tosios naktį kaip tragiškus įvykius, jau suaugo ir keičiasi, o karta, kuri žino apie šiuos įvykius tik iš istorijos vadovėlių ir tėvų ar senelių pasakojimų, dar po kiek metų turėtų šią datą minėti kaip nepamirštamą ir ypatingą dieną, nes šie įvykiai suteikė mums neįkainojamą laisvės dovaną.

Sausio 13-tosios vakare Kelmėje vyko minėjimas Atgimimo aikštėje šalia kultūros centro. Jo metu degė daugybė žvakių, kareiviai sukūrė laisvės laužą. Minėjime pasisakė Kelmės meras V. Andrulis bei dar keletas žmonių, tarp kurių – Kelmės J. Graičiūno gimnazistų prezidentas M. Petkevičius, o IIc mokinė J. Antanaitytė sudainavo nuostabią I. Narkutės dainą „Raudoni vakarai“.

 Emilija Sasnauskaitė