Tarptautinė etikos diena

prie pavadinimo

Kiekvienais metais Lietuvos edukologijos universitete yra paminima Tarptautinė etikos diena. Į ją sukviečiami labiausiai respublikiniame Etikos konkurse pasižymėję mokiniai, vyksta konferencija ir Lietuvos etikos mokytojų asociacijos (LEMA) visuotinis suvažiavimas.

Šiemet gegužės 15 dieną į šią šventę buvo pakviesta ir mūsų IVa klasės gimnazistė Ieva Vaitkevičiūtė. Ji 2014–2015 metų 11–12 klasių mokinių Etikos konkurse pelnė trečią vietą. Šiame konkurse dalyvavo ir mokiniai iš VDU „Rasos“, Vilniaus M. Biržiškos,  Kėdainių „Šviesiosios“, Zarasų „Ąžuolo“, Trakų raj. Rūdiškių gimnazijų bei Lietuvos sveikatos mokslų universitetovidurinės mokyklos. Konkursas vyksta ir 9–10 klasių mokiniams. Jame dalyvavo mūsų gimnazijos Id klasės mokinė Fausta Tavoraitė ir IId klasės gimnazistė Monika Tamkutė. Joms iki prizinės vietos pritrūko vos pusės balo.

Tarptautinė etikos diena prasidėjo koncertu, visus sveikino Lietuvos edukologijos universiteto dėstytojai, studentai. Šiemet konferencijos tema buvo „Rūpesčio bei rūpinimosi trajektorijos“. Studentai skaitė įdomius pranešimus apie vartojimo kultūrą ir perdėtą rūpinimąsi savimi, apie moters kūno sudaiktinimą žiniasklaidoje, apie biopolitiką tarp rūpesčio ir manipuliacijos, šiuolaikinę savanorystę ir kt.

Po konferencijos vyko Etikos konkurso nugalėtojų apdovanojimai. Mokiniai ir jų mokytojai buvo apdovanoti diplomais, padėkos raštais, vertingomis knygomis, gėlėmis. Tortą su užrašu „TED“ (Tarptautinė etikų diena) supjaustė 2013–2014 ir 2014–2015 metų 11–12 klasių Etikos konkursų nugalėtoja Agnė iš VDU „Rasos“ gimnazijos. Jai atiteko ir marškinėliai, ant kurių 37 kalbomis buvo parašyta „Aš laimėjau 2015 metų etikos konkursą“.

Po apdovanojimų mokiniai klausėsi dėstytojo Mantauto Ruzo paskaitos „Kodėl žmones suprasti sunkiau, negu nuskristi į Marsą“, o jų mokytojai aptarė įvairius etikos dėstymo klausimus LEMA visuotiniame suvažiavime.

Aurelija Grincevičienė,
vyresnioji etikos mokytoja

IMG_9669

IMG_9758