Paminėta Laisvės gynėjų diena

prie pavadinimo

Sausio 13-ąją minime Lietuvos laisvės gynėjų dieną. Šiais metais sukako 25 metai nuo tragiškų sausio įvykių 1991-aisiais, kai Lietuvos piliečiai pasipriešino Sovietų Sąjungos mėginimui pavergti mūsų jauną valstybę, kai gindami Tėvynės laisvę žuvo žmonės.

Mūsų gimnazija tradiciškai dalyvavo akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“: pirmos pamokos metu pagerbėme žuvusius ir kovojusius už Lietuvos laisvę uždegdami žvakutes, žiūrėjome ir aptarėme filmą „Sausio 13 įvykiai“. Gimnazistai žiūrėjo ir Lietuvos TV parengtą laidą „Laisvės pamoka“. Technologijų mokytojas Valerijus Paulionis kartu su ketvirtų klasių gimnazistais per statybos ir medžio apdirbimo pamokas pagamino Sausio 13-osios simbolį – neužmirštuoles, jos buvo padėtos ant visuomenės veikėjo, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Antano Račo kapo.

Gimnazijoje parengti ir stendai, skirti šiai dienai paminėti, viename jų – Comenius projekto partnerių – Vokietijos Tamm miesto mokyklos – buvusio direktoriaus Heinz-Joachim Seidler laiškas, kuriame rašoma: „Vakar visa mūsų šeima žiūrėjo TV filmą „Mergaitė ir tankai“ apie 1991 metų sausio 13 dieną Vilniuje. Tai buvo ta diena, kai rusų tankai puolė Vilniaus TV bokštą. Daug lietuvių būriavosi ir bandė juos sustabdyti. Rusų kariuomenės būriai buvo agresyvūs. Jie sužeidė daug civilių ir po tankais žuvo keletas žmonių. Televizija rodė originalius vaizdus ir nuotraukas. Baisu! Po to buvo pasakojama apie jauną merginą, kuri turėjo ištekėti po kelių dienų, tačiau žuvo šių įvykių metu. Tada matėm tūkstančius žmonių, saugančių parlamento pastatą. Mus visus tai labai sujaudino. Mums tai priminė abiejų vokiečių valstybių susijungimą. Tačiau mums pasisekė, nes niekas nežuvo. Vienas šūvis – ir skerdynės būtų prasidėjusios iš abiejų pusių. Mes galim tik pasveikinti jūsų jauną šalį ir visa tai, ką jūs per tą trumpą laiką sukūrėte!“

Mes, šių dienų jaunimas, nematėme tų baisių įvykių, bet esame dėkingi Lietuvos  laisvės gynėjams.

 Marius Sakalauskas