Teatro festivalis Kelmėje ir „Tamošius Bekepuris“

prie pavadinimo

Balandžio 11–15 d. Kelmės rajone vyko penktasis nacionalinis teatrų vaikams ir jaunimui ASITEŽO festivalis. Festivaliai kaskart rengiami skirtingose Lietuvos vietose. Viena iš aplinkybių, kad festivalis buvo organizuotas būtent Kelmėje, yra ta, kad visai neseniai asociacijos narių gretas papildė Kelmės mažasis teatras. Šio festivalio tikslas – praturtinti regiono kultūrinį gyvenimą.

Balandžio 11 d. mūsų gimnazijoje vyko teatro „Cezario grupė“ spektaklis pagal Kazio Binkio poemą „Tamošius Bekepuris“. Teatras „Cezario grupė“ – profesionalus teatras, vadovaujamas režisieriaus ir dramaturgo Cezario Graužinio. Teatre vaidina Brigita Arsobaitė, Paulius Čižinauskas, Vytautas Kontrimas, Vilma Raubaitė ir Julius Žalakevičius.

Spektaklio, į kurį sugužėjo gausus būrys ne tik gimnazistų, bet ir „Aukuro“, Liolių pagrindinių mokyklų, „Kražantės“ progimnazijos mokinių, metu buvo parodytas senovės lietuvių piršlybų procesas, kurį teko išgyventi ir pagrindiniam veikėjui Tamošiui. Piršliai šį ypatingą ir svarbų procesą nori pakreipti taip, kaip jiems patogiau, tačiau kas iš tiesų labiau patinka uždarajam Tamošiui? Ar jis išdrįs pasakyti savo nuomonę?

Patys spektaklio kūrėjai apie jį kalba taip: „Muzikantai groja, aktoriai prabyla, bet kada nors visi nutyla, ir klausimas svarbus pakyla: apie ką tyli vyrai? Jie, aišku, mums nepasakys, nebent suūks, suuoks, gal dar sušoks. Visad moterys kalbės daugiau, dainuos garsiau, vaidins labiau, nes vyrai… tyli geriau.“. 

Emilija Sasnauskaitė