Konfliktus mokėmės spręsti Italijoje

9

Mūsų gimnazijos bendruomenė sėkmingai įgyvendina tarptautinį Erasmus+ projektą “Mokykloje kylančių konfliktų sprendimas ir valdymas”. Projekto dalyviai, vadovaujami projekto koordinatorės Snieguolės Zavadskienės, jau lankėsi Italijoje, kur kartu su partneriais iš Turkijos, Ispanijos ir Portugalijos nagrinėjo darbe kylančių konfliktų priežastis bei mokėsi, kaip tokios rūšies konfliktus spręsti.

Mūsų partnerių italų mokykla įsikūrusi Tirėnų jūros pakrantėje – Čivitavekijoje, mieste, oficialiai vadinamame Romos kruizinių laivų terminalu. Ši ugdymo įstaiga teikia ne tik bendrąjį išsilavinimą, bet ir ruošia specialistus, galinčius dirbti turizmo sektoriuje: renginių organizatorius, kelionių agentūrų bei viešbučių darbuotojus, virėjus ir padavėjus. Viešnagės metu projekto dalyviai turėjo galimybę praktiškai panaudoti savo žinias, susijusias su konfliktų darbe prevencija: dalyvavo simuliacinėse veiklose, stebėjo bendraamžius darbo vietose, diskutavo tarptautinėse komandose. Be praktinių užsiėmimų mokiniai pristatė ir namuose parengtus pranešimus. Savo pristatymams panaudojome ugdymo karjerai koordinatorės Loretos Šuklienės parengtą medžiagą apie gimnazistų karjeros planavimui skirtas veiklas mokykloje ir už jos ribų.

Viena vizito diena netikėtai tapo skirta tiesiogiai susipažinti su darbuotojų streikais – kraštutine darbe kylančių konfliktų sprendimo priemone. Vos pradėjusi planuotą išvyką į Romą, visa mūsų tarptautinė projekto komanda valandai buvo išprašyta iš traukinio – prasidėjo geležinkelio darbuotojų streikas. Pasiekus Italijos sostinę, lankyti įžymias vietas praktiškai buvo neįmanoma – pagrindinės gatvės ir aikštės buvo užtvindytos įvairių profesinių sąjungų atstovų minia: spalvinga atributika, vėliavos ir plakatai liudijo, kad toks itališkas „kalbėjimosi” su darbdaviais būdas labai populiarus.

Savaitė prabėgo akimirksniu, bet įgyta tarptautinė patirtis, patobulintos anglų kalbos žinios, pažintys ir įspūdžiai padės mokiniams ne tik mokantis gimnazijoje, planuojant karjerą, bet ir suvokiant save atsakingais Europos bei pasaulio piliečiais.

 

Snieguolė Zavadskienė,
Kelmės J.Graičiūno gimnazijos vyresnioji anglų kalbos mokytoja,
projekto koordinatorė