Europos kalbų dieną minėjome Vilniuje

pavadinimas

Europos kalbų dienos (EKD), kuri kasmet minima rugsėjo 26-ąją, proga yra organizuojama daug įvairių renginių visoje Europoje. 2016 metais Lietuvos švietimo ministerijos įsakymu buvo paskelbtas trumpametražių filmukų konkursas, kurio tikslas – atsispindėti jaunimo suvokimą apie Europos kalbų ir kultūrų ivairovę.  Mūsų gimnazijai atstovavę mokiniai Grigas Andrulis, Žyginta Juškutė, Vilius Gečas, Deividas Bukavičius ir Kamilė Jurgilaitė, pasivadinę ,,Poliglotais” ir  sėkmingai perėję atranką, laimėjo pakvietimą į Vilniuje vykusį finalą – protmūšį.

Finalo dieną ,,Poliglotai”, lydimi mokytojos Astos Bilienės bei šaunios palaikymo komandos, išsiruošė į ,,Legendos” klubą Vilniuje. Vos tik įžengus vidun į Holivudo stiliaus, sakingai žibintų šviesos apšviestą klubą, dalyvius pasitiko lengvas smilkalų aromatas. Įsitaisę prie atskiro stalo, atsipalaidavę ,,Poliglotai” kantriai laukė renginio pradžios, kuomet kiekvienam iš jų (taip pat ir palaikymo komandos nariams) buvo įteikti mėlyni EKD marškinėliai, išmarginti įvairių Europos kalbų pasisveikinimais.

Prasidėjo finalas. 12 komandų. 5 turai, sudaryti iš 10-ies klausimų. Skamba paprastai?  Pasvarstykite iš naujo…  Ne itin sužibėję per pirmąjį turą ,,Poliglotai” nenuleido rankų, susikaupė ir pradėję pelnyti gan aukštus taškus po truputį veržėsi į priekį. Klausimai apėmė ne tik populiariausias Europos kalbas, reikėjo turėti ir nemažai istorijos žinių, sieti įvairius faktus. Kone pats smagiausias bei įdomiausias buvo šiuolaikinės muzikos turas, kuriame ,,Poliglotai” pelnė net 10 taškų! Įvairius klausimus vaizdo formatu uždavinėjo užsienio šalių ambasados, o renginio vedėjas Robertas Petrauskas energingai komentavo visą protmūšio eigą.

Deja, kaip sakoma: ,,Gera pradžia – pusė darbo“, o ji mūsų komandai nebuvo labai sėkminga. Smagiai praleidę laiką, įgiję naujų žinių bei vertingos patirties, mūsų gimnazijos mokiniai užėmė 8-ąją vietą. Nugalėtojams  (Alytaus A. Ramanausko-Vanago gimnazijos) „Spindulėliams“ buvo įteiktos elektroninės knygų skaityklės bei kelionė į Strasbūrą. II ir III vietų nugalėtojai buvo apdovanoti stalo žaidimais. Renginio pabaigoje dalyvius iškilmingai pasveikino ŠMM viceministrė, vėliau visų laukė vaišės.

Kamilė Jurgilaitė

14508639_10207781010872684_1657612161_n