Erasmus+ projekto „moksliukai“ mokslo metus užbaigė Čekijoje

prie pavadinimo

Šių mokslo metų paskutinę gegužės savaitę mes, Erasmus + projekto „Moksliukai – mokymas ir mokymasis 2.0 pasaulyje“ dalyviai, susiruošėme keliauti į Čekijos miestą Zliną, kur vyko šio projekto veiklos. Zlino mokykla, su kuria bendradarbiaujame, vykdo stojamuosius egzaminus, joje veikia kalbų mokykla, todėl bendrauti su šeimininkais angliškai buvo lengva.

Į Čekiją vyko gimnazistai Gabija Kušeliauskytė, Kasparas Šimkevičius, Miglė Sakalauskaitė, Marius Sakalauskas, Žyginta Juškutė bei mokytojos Ineta Leščiauskienė, Ilijana Petrauskienė, Reda Sakalauskienė, Raimonda Andriuškienė. Veikla Zline buvo skirta informacinių komunikacinių technologijų panaudojimui mokantis ir dėstant geografiją bei kūno kultūrą.

Su projekto partneriais iš Italijos, Prancūzijos ir Čekijos pristatėme savo namų darbus: vaizdo filmą apie Kelmę ir linksmą mokomąją medžiagą „Kas laimės milijoną“ apie Lietuvą. Vėliau susiskirstėme į dvi tarptautines grupes: vieni  filmavo sporto žaidimus, kiti sudarinėjo klausimyną apie geografiją. Surinkę medžiagą, ją redagavome įvairiomis vaizdo kūrimo programomis. Taip pat teko dalyvauti čekų pamokose: jos vyko ypač moderniai įrengtuose kabinetuose, amfiteatrinėse auditorijose.

Projekto dalyviams buvo organizuotos ir ekskursijos. Pirmoji išvyka buvo netolima – Tomo Batos muziejus „Dangoraižis“. Tomas Bata – garsus čekų verslininkas, batų gamyklos įkūrėjas, gamybos inovatorius, praktiškai sukūręs Zlino miestą. Apsilankėme jo darbo kabinete – lifte, kuris yra „Dangoraižyje“. Norėdamas susitikti su savo įmonės darbuotojais, T. Bata ne juos kviesdavosi pas save, o kildavo ar leisdavosi liftu pats.

Kitą dieną praleidome tarp gėlių – aplankėme senoviniame Kromeriz miestelyje esantį Arkivyskupo gėlių sodą, įtrauktą į UNESCO paveldo sąrašą. Dar viena išvyka – Lesna zoologijos sodas ir Mergelės Marijos bažnyčia, vėliau vykome į garsiąją Jelinek gėrimų gamyklą. Nepamirštama ir įspūdinga buvo viešnagė Čekijos sostinėje Prahoje.

Vizito Čekijoje metu daug išmokome: ir dirbti su naujomis IKT programomis, ir bendradarbiauti tarptautinėje komandoje, be to, pagilinome savo anglų kalbos žinias, o svarbiausia – susiradome puikių naujų draugų iš visos Europos!

Miglė Sakalauskaitė,
Kasparas Šimkevičius