Apie IT praeitį, dabartį, ateitį – su NFQ atstovais

prie pavadinimo

Sausio 12 dieną mūsų gimnazijoje lankėsi tarptautinės programinės įrangos kūrimo kompanijos NFQ atstovai, kurie papasakojo mums apie įmonės darbą, dirbtinį intelektą ir programuotojo profesiją.

NFQ tarptautinės rinkodaros vadovė Viktorija Pranckietytė-Žalėnė auditoriją supažindino su įmone, dirbtiniu intelektu bei daugybe kitų su IT susijusių faktų. NFQ įsikūrė 2002 metais ir turi biurus Lietuvoje, Vokietijoje bei Vietname. Lietuvoje įmonė veikia Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose, šiuose miestuose dirba apie 260 žmonių. NFQ pirmieji Lietuvoje ėmė kurti elektronines parduotuves, vėliau dirbo su „Sanitex“, „Eurovaistine“, leidykla „Alma Littera“, „City Bee“, taip pat ir Vilniaus oro uostu. Šioms įmonėms NFQ sukūrė elektronines sistemas. 2007 metais įmonė išleido lėktuvų bilietų sistemą „Swoodoo“, kurią 2010 metais pardavė buvusio JAV prezidento Baracko Obamos pripažintai kompanijai „Kayak“. 2013 metais NFQ komanda pradėjo kurti dabar jau didžiausią pasaulyje atostogų būsto paieškos sistemą „HomeToGo“. NFQ kurtos sistemos jų klientams kasmet generuoja apie 9 milijardus eurų (pavyzdžiui, maždaug toks yra metinis Lietuvos biudžetas).

Daugumoje savo kurtų sistemų NFQ naudoja dirbtinį intelektą. Dirbtinis intelektas – tai dirbtinai sukurtas intelektas, galintis pats apsimokyti ir prisiderinti prie įvairių aplinkos sąlygų. Dabar dirbtinis intelektas yra naudojamas paieškos sistemose, įvairiose įmonėse, automobiliuose, elektronikos įrenginiuose ar net namų ūkyje (pavyzdžiui, „Tesla“ automobiliuose, lemputėse, robotuose). NFQ šiuo metu kuria Kvala Lampūre maistą tiekiančioms įstaigoms skirtą produktą, kuris dirbtinio intelekto pagalba atspės, ką žmonės žada valgyti, atsižvelgiant į oro temperatūrą, smogą, lietų ir kitas sąlygas.

Susitikimo metu ne tik susipažinome su NFQ veikla, bet ir sužinojome daug įdomių faktų apie technologijas. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad žymusis „Apple“ kompanijos logotipas su prakąstu obuoliu yra skirtas britų mokslininko, matematiko Alano Tiuringo garbei? Alanas Tiuringas savo aprašyta Tiuringo mašina ir Tiuringo teze daug prisidėjo prie algoritmo formavimo, todėl yra pavadintas kompiuterijos tėvu. Vėliau jis susirgo depresija ir nusižudė suleisdamas cianido į obuolį bei jį suvalgydamas. Būtent todėl „Apple“ savo logotipu pasirinko prakąsto obuolio simbolį.

Renginys buvo naudingas ir apie programuotojo profesiją svajojantiems mūsų gimnazistams. Septynerius metus NFQ dirbanti Gita Žemgulienė pasakojo metusi profesionalią gimnastiką ir visai netikėtai tapusi programuotoja. Ji džiaugėsi savo darbo lankstumu, galimybėmis ir skatino besidominčius IT rinktis programuotojo profesiją. Pasak Gitos, tai yra darbas, kurio paklausa ateityje tik didės.

Dėkojame svečiams ir susitikimą organizavusiam informacinių technologijų mokytojui Algirdui Barančiukui už labai informatyvią bei įdomią popietę.

Ugnė Paulauskaitė