Viktorina „Ženklai ir įvykiai, menantys Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą Kelmės krašte“

prie pavadinimo

Švenčiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį vasario 12 d. gimnazijos I klasių mokiniams organizuota integruota istorijos–lietuvių kalbos viktorina ,,Ženklai ir įvykiai, menantys Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą Kelmės krašte“.

Viktorinai mokiniai, padedami istorijos mokytojų Redos Sakalauskienė ir Rimos Servienės, pradėjo ruoštis prieš mėnesį. Jiems teko perskaityti ne vieną straipsnį apie Kelmės krašto tarpukario istoriją, žmonių, kilusių iš Kelmės krašto ar čia gyvenusių, biografijas bei sužinoti apie jų nuveiktus darbus.

Mokytoja R. Servienė, pradėdama renginį, pasveikino susirinkusius Lietuvos šimtmečio proga, priminė, kad Tėvynės meilė prasideda nuo savo krašto istorijos pažinimo: reikia žinoti savo gimtinės praeitį, kad suvoktumėme, jog valstybę kūrė, ją Nepriklausomybės kovose gynė paprasti mažų miestelių ir sodžių gyventojai.

Pirmiausia pirmokų komandos sprendė istorijos testą. Reikėjo raštu atsakyti į dvidešimt klausimų. Kadangi klausimai buvo pateikti ekrane, žiūrovai turėjo galimybę pamąstyti, pasitikrinti savo žinias – pvz.: kiek žmonių gyveno Kelmėje 1939 metais? Arba – koks Kelmės krašto žmogus 1935-1938 metais Juozo Tūbelio vyriausybėje dirbo Žemės ūkio ministru ir pan.

Po to komandos atsakinėjo į klausimus apie įvykius ir žmones, įamžintus pateiktose nuotraukose. Paskutinėje praktinėje užduotyje reikėjo atkurti 1918 m. vasario 16 d. Akto tekstą, įrašant praleistus žodžius.

Antrojoje renginio dalyje komandos atliko lituanistines užduotis, kurias parengė lietuvių kalbos mokytojos Valerija Puišienė, Genovaitė Rutkūnienė.

Suskaičiavus rezultatus, paaiškėjo, kad trečią vietą laimėjo Ic klasės komanda: Gabija Venckutė, Vitalija Jakubaitytė, Ema Staševičiūtė, Ąžuolas Januška; antrąją vietą pelnė Evelina Grigalaitytė, Paulina Andrulytė, Rokas Mankevičius, Luka Jafimovaitė iš Ia klasės, o nugalėtoja tapo Id klasės komanda, kurią sudarė Jaunius Augustis, Paulius Eitmantis, Kamilė Rukaitė, Dovydas Tučkus. Ši laimėtojų komanda kitą dieną dalyvavo ir Kelmės krašto muziejuje surengtoje pilietiškumo pamokoje „Ženklai ir įvykiai, menantys Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą (1918-1940 m.)“ bei to paties pavadinimo rajoniniame mokinių konkurse. III klasės gimnazistės Egida Banevičiūtė ir Ugnė Barauskytė šiam konkursui parengė ir pristatė pranešimą „Kelmės progimnazija 1921-1940 metais“ (mokytojas Egidijus Ūksas). Džiaugiamės, kad mūsų gimnazijos komanda rajoniniame konkurse laimėjo I vietą! O jaunieji gimnazijos muzikantai konkurso dalyviams parodė miuziklą ,,Jūratė ir Kastytis”. Pasirengti mokiniams padėjo mokytojai Svajūnas Klimas ir Vaida Karabienė.

Rima Servienė,
istorijos mokytoja metodininkė