JAV ambasados atstovių viešnagė gimnazijoje

DSC_2684

Artėjant valstybinei šventei – Kovo 11-ajai – Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai ir mokytojai turėjo neeilinę galimybę dalyvauti susitikime su JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė p. Althea Cawley-Murphree ir ją lydėjusia ambasados atstove Jūrate Kirvaitiene. Susitikimas vyko anglų kalba, o jo tema buvo JAV ir Lietuvos diplomatijos istorija. Mums, gimnazistams, tai buvo tarsi integruota istorijos, pilietiškumo ir, žinoma, anglų kalbos pamoka. Tai jau trečias JAV ambasados organizuotas susitikimas mūsų gimnazijoje.

Ponia Althea Cawley-Murphree mums išsamiai papasakojo apie Lietuvos ir JAV ryšius, kurie, galima sakyti, prasidėjo prieš tris šimtmečius, kuomet į Naująjį Amsterdamą (dabartinį Niujorką) 1659 m. atvykęs lietuvis Aleksandras Karolis Kuršius tapo pirmosios gimnazijos vadovu. Įsitikinome, kad Lietuvos ir JAV diplomatiniai santykiai yra tvirti ir jau patikrinti laiko, o jų kertinės vertybės, dėl kurių jie taip susiklostė – stabilumas, tęstinumas ir abipusė pagarba.

JAV diplomatė tarsi vedėsi mus į kelionę laiku, kuomet Lietuva, išgyvendama didelius sunkumus savo istorijoje, bendradarbiavo ir sulaukė pripažinimo iš JAV. Buvo prisiminti ir džiaugsmingi istoriniai momentai Lietuvai, susiję su JAV: tai prezidento George’o W. Busho vizitas į Lietuvą, mūsų valstybės įstojimas į NATO, dar labiau sustiprinęs dvišalį politinį ir karinį bendradarbiavimą, ir kt. Po pranešimo turėjome galimybę užduoti įvairiausius klausimus poniai Althea Cawley-Murphree. Gimnazistai viešnią sužavėjo, nes viskuo domėjosi, nesidrovėjo užduoti ir sunkių klausimų apie nūdienos aktualijas. Džiaugiamės, kad galėjome dalyvauti šiame įdomiame susitikime su JAV ambasados atstovėmis. Pasitinkant Lietuvos valstybės šventę, buvo prasminga sužinoti, diskutuoti apie mūsų šalies ir JAV draugystę.

Kotryna Karyznaitė