Erasmus+ projektas „M.U.S.I.C.“: veikla Italijoje

prie pavadinimo

Kovo 17-24 dienomis mes, Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos gimnazistės Paulina Andrulytė, Luka Jafimovaitė, Viktorija Augustytė, Miglė Poškutė ir Monika Akstinaitė, kartu su mokytojais Gitana Rudzevičiūte, Eugenijumi Jafimovu ir gimnazijos direktoriumi Rimu Bielskiu lankėmės paskutiniame Erasmus+ „M.U.S.I.C.“ projekto veiklų susitikime, kuris vyko Italijoje, Monopolio mieste esančiame Luigi Russo menų ir muzikos licėjuje. Kartu su mumis susitikime dalyvavo ir partneriai iš Lenkijos, Rumunijos bei Turkijos.

Nuvykę į Adrijos jūros pakrantėje įsikūrusį Monopolio miestą pabėgome nuo vis dar Lietuvą įkalinusių žiemiškų orų gniaužtų ir galėjome šiek tiek pasimėgauti pavasariškais ir saulėtais orais. Pirmosios projekto dienos buvo skirtos pažinčiai su Apulijos regiono įžymybėmis. Aplankėme Apulijos regiono sostinę Barį, vieną seniausių Europos miestų, UNESCO paveldo objektą bei 2019 m. būsimą Europos kultūros sostinę Materą, Polignano a Mare ir Arbelobello miestelius, išsiskiriančius savo istorija ir unikalia architektūra.

Prasidėjus darbo savaitei, pirmąją dieną buvome šiltai sutikti Luigi Russo licėjaus bendruomenės:  visus projekto dalyvius, sugrodamas kiekvienos šalies-partnerės himną, sveikino licėjaus orkestras. Labai jaudinanti akimirka klausyti ir kartu su italais lietuviškai giedoti „Tautišką giesmę“!  Apžiūrėję mokyklą, visi skubėjome į susitikimą Monopolio miesto savivaldybėje, kurioje mus supažindino su miesto istorija. Po to aplankėme senamiestį, archeologijos muziejų, katedrą, bažnyčias, gėrėjomės jūros pakrante. Vakarą vainikavo licėjaus orkestro koncertas, skirtas šv. Juozapo dienai, į kurį buvo pakviesta visa miesto bendruomenė ir kuris vyko šv. Petro ir Povilo bažnyčioje. Italų moksleiviai grojo G. Verdžio, F. J. Haidno kūrinius, aranžuotas pietų Italijos liaudies dainas.  Buvo nuostabu!

Projekto savaitė licėjuje pralėkė neįtikėtinai greitai, nes visi buvome pasinėrę į muzikines, pažintines, kūrybines veiklas: dalyvavome muzikinės improvizacijos, ritmo ir elektronikos bei pietų Italijos tautinių šokių užsiėmimuose, klausėmės džiazo koncerto ir, žinoma, patys improvizavome, grojome, repetavome. Paskutiniąją dieną vyko baigiamasis projekto koncertas, kuriame kiekviena delegacija turėjo pademonstruoti paruoštus namų darbus – atlikti du savo krašto kūrinius. Mes atlikome Kelmės krašto kompozitoriaus Stanislovo Ruko kūrinius „Dubysa“ ir „Kelmo polka“. Koncertą baigėme jungtinio, tarptautinio choro atliekamu ES himnu.

Nors projekto metu antrąją savaitės pusę pagąsdino griaustinis ir lietus, bet tai nesugadino mūsų geros nuotaikos, nes jautėme šilumą, sklindančią iš italų mokinių, jų šeimų, jų mokytojų ir kitų projekto partnerių. Mes ne tik susitikome su rudenį mūsų gimnazijoje viešėjusiais draugais, tačiau užmezgėme daugybę naujų nuostabių draugysčių, patyrėme įvairių nuotykių, daug išmokome ir sužinojome! Grįžome kupini gerų emocijų ir prisiminimų, supratę, koks jaukus gali būti pasaulis ir kaip muzika įkvepia pokyčiams!

Monika Akstinaitė