Apie Europą – susitikime su ŠMM ministre Jurgita Petrauskiene

prie pavadinimo

Gegužės 8 dieną mūsų gimnazija sulaukė ypatingos viešnios – mokykloje lankėsi Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Vizitas vyko pagal projektą „Pasiruošk Europos egzaminui su žinomu žmogumi”. Ministrė mums, gimnazistams, vedė pamoką apie švietimą Europoje, išsamiai atsakė į visus mūsų klausimus.

Ministrė J. Petrauskienė iš pradžių trumpai papasakojo apie save, savo karjerą – švietimo ir mokslo srityje ji dirba jau apie dvidešimt metų: dirbta profesinio mokymo, vėliau mokslinių tyrimų srityse, aukštojo mokslo stebėsenos centre, o 2016 metais ji buvo paskirta švietimo ir mokslo ministre.

Susitikimo metu ministrė supažindino gimnazistus su švietimo politika Lietuvoje bei Europos valstybėse – sužinojome daug iki tol mums nežinotų faktų. Viešniai trumpai aptarus švietimo sistemą Europoje sužinojome apie vieną seniausių Europos universitetų – Bolonijos, kuriame buvo pasirašytas susitarimas, kad studijos tarp šalių turi derėti. Būtent dėl šios sutarties atsirado bakalauro studijos, trunkančios ne daugiau kaip ketverius metus, ir magistro studijos, kurių trukmė yra ne ilgesnė kaip dveji metai.

Kalbėdama apie švietimą Lietuvoje Jurgita Petrauskienė džiaugėsi, kad Vilniaus universitetas patenka į geriausių pasaulio universitetų 500-uką ir kad kartu su LSMU pritraukia studentų iš viso pasaulio. Šiais metais į šiuos universitetus mokytis atvyko studentų net iš Australijos. Ministrė taip pat paminėjo Erasmus+ programą, kuri aktyvina jaunimo gyvenimą, leidžia plėtoti studentų mainus. Ministrės teigimu, ši mainų programa yra puiki galimybė ne tik susirasti naujų draugų, pakeliauti, bet ir susipažinti su skirtingomis švietimo sistemomis, įvairiomis Europos šalių kultūromis. Džiugu, kad mūsų gimnazistai jau dabar aktyviai dalyvauja šioje programoje.

Viešniai baigus paskaitą, pasipylė gimnazistų klausimai. Ko gero, pats aktualiausias klausimas buvo apie mokslo metų ilginimą. Ministrė tikino, kad pailgėjus mokslo metams mokiniai ir mokytojai turėtų galimybę labiau įsigilinti į mokomąją medžiagą ir be streso geriau pasiruošti egzaminams. Švietimo sėkmė, anot ministrės, yra visų mūsų sėkmė, o mokslas yra pati vertingiausia investicija. J. Petrauskienė pabrėžė pilietiškumo svarbą, mokinių aktyvumą sprendžiant jiems svarbias problemas, akcentavo, kad sėkmė pasiekiama daug dirbant.

Džiaugiamės turėję neeilinę progą susitikti ir pabendrauti su ministre J. Petrauskiene, o gegužės 9 dieną dalyvausime žinių apie Europą patikrinimo konkurse „Europos egzaminas“, kuriame pritaikysime per susitikimą įgytas žinias.

Ugnė Paulauskaitė