Savaitės „Ö kaip vokiškai?“ renginiai gimnazijoje

prie pavadinimo

Spalio 22-26 dienomis visoje Lietuvoje – mokyklose, organizacijose, įmonėse, vienaip ar kitaip susijusiose su vokiečių kalba, – vyksta „Ö kaip vokiškai?“ savaitė. Mūsų gimnazijos mokiniai taip pat įsitraukė į jos renginius.

Gimnazistai rinko jiems gražiausią, reikšmingiausią vokišką žodį, mokėsi pasisveikinti ir atsisveikinti vokiškai, susipažino su įdomiais faktais apie Vokietiją ir jos sostinę Berlyną. Gimnazija pasipuošė Vokietijos vėliavos spalvų – juodos, raudonos ir geltonos – pačių gimnazistų pagamintomis girliandomis, balionais, gimnazijos langus papuošė pasveikinimas „Willkommen“ (Sveiki atvykę). Per pertraukas vyko draugystės apyrankių („Freundschaftsarmbänder”) pynimo dirbtuvėlė. Mokiniai ir mokytojai mielai jas pasidarė ir užsirišo ant rankos.

Vienas reikšmingiausių šios savaitės renginių Kelmės rajone ir mūsų gimnazijoje buvo DSDI diplomų ir pažymėjimų įteikimas mokiniams, laikiusiems DSDI egzaminą. Kelmės Jono Graičiūno gimnazija yra viena iš penkiolikos Lietuvoje veikiančių akredituotų DSDI mokyklų, todėl čia praėjusį pavasarį mūsų gimnazistės Greta Ščegauskaitė, Evelina Užkurytė, Monika Aleksandravičiūtė ir dar trys Kelmės rajono mokiniai laikė tarptautinį DSDI egzaminą ir sėkmingai jį išlaikė. Šie egzaminai vyksta daugiau nei 65 pasaulio šalyse, per metus egzaminą laiko apie 65 000 moksleivių.

DSDI atitinka B1 lygį pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis ir patvirtina vokiečių kalbos mokėjimo lygį, kurio reikalaujama norintiems studijuoti Vokietijos universitetuose (parengiamuosiuose kursuose į šias studijas), mokytis kolegijose ar profesinėse mokyklose bei dalyvauti konkursuose, skirtuose darbo paieškoms, suteikia pranašumų stojant į aukštąsias mokyklas ar universitetus (įrašomi 35 balai į brandos atestatą ir pridedamas balas stojant). Vokiečių kalbos diplomas (DSD) – tai vokiečių kalbos mokėjimą visame pasaulyje patvirtinantis dokumentas.

Diplomų įteikimo dieną į gimnaziją atvyko svečiai: Vokietijos ambasados patarėjas kalbai, Centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos (ZfA) vadovas Lietuvoje, vokiečių kalbos koordinatorius ponas Michaelis Brehmas, Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis, Kelmės tarybos narys Egidijus Ūksas, Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas, šio skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Stonienė, kuruojanti vokiečių kalbos mokymą. Gimnazijos aktų salėje rinkosi Kelmės rajono mokytojai, mokiniai, jų tėveliai. Svečiai pasveikino šventės dalyvius, kalbėjo apie tai, kaip svarbu mokytis užsienio kalbų, apie bendradarbiavimą su Vokietija. Pasidžiaugta, kad mūsų rajone vokiečių kalbos mokosi vis daugiau mokinių ir skatinta pasinaudoti esama galimybe laikyti tarptautinį DSDI egzaminą. Sertifikatus mokiniams, sėkmingai išlaikiusiems egzaminą, įteikė meras Vaclovas Andrulis ir ponas Michaelis Brehmas.

Po pertraukos vyko diskusija-viktorina „Vokiečių kalbos reikšmė man“. Diskusiją moderavo Kelmės rajono vokiečių kalbos metodinio būrelio pirmininkė Asta Urbonaitė. Vėliau Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokykloje vyko muzikinė vokiečių kalbos popietė, kurioje skambėjo vokiečių ir austrų kompozitorių kūriniai, buvo skaitomi J.W. Getės, F. Šilerio, H. Heinės eilėraščiai ir jų vertimai.

Raimonda Andriuškienė,
vokiečių kalbos mokytoja metodininkė