Kūnas pasiekia tai, ką protas sugalvoja, arba aukštai Portugalijos kalnuose

prie pavadinimo1

Šį pavasarišką gegužės 18-osios rytą mes, gimnazistai, Rugilė Gedminaitė, Judita Klusaitė, Karolina Indrulytė, Guoda Valošinaitė, Monika Akstinaitė, Danielius Ūksas ir Kasparas Šimkevičius, lydimi mokytojų Inetos Leščiauskienės ir Rasos Gabšytės, buvome išvykę į kalnų apsuptą Vouzela miestelį, įsikūrusį Portugalijos šiaurėje, kuriame vyko Erasmus+ projekto „Mission H“ (Misija – sveikata) dalyvių susitikimas. Kartu su partneriais iš Portugalijos, Prancūzijos bei Italijos mūsų delegacija dalyvavo įvairiose veiklose ir išvykose, skatinančiose fizinį aktyvumą.

Pirmąją dieną susitikome su miestelio valdžia ir apsilankėme savivaldybėje. Joje mus nuoširdžiai sutiko, buvome pasveikinti atvykę į Portugaliją! Vėliau tarptautinėse komandose žaidėme žaidimą, skatinantį aktyviai susipažinti su aplinka ir aplankyti svarbiausias vietoves. Susipažinę su miestu ir mokykla, kiekvienos šalies atstovai turėjo pristatyti namų darbus – dviejų mankštos pratimų mokomuosius vaizdo klipus bei pristatyti keletą linksmų faktų apie (ne)sveiką gyvenseną.

Visos savaitės metu tarptautinės komandos dirbo ir kūrė interaktyvius žaidimus, apjungiančius fizinį aktyvumą bei išmaniąsias technologijas. Kiekviena komanda rengė savo žaidimo planą, IT pagalba kūrė klausimus, kuriuos kiti žaidėjai galėjo perskaityti tik naudodamiesi telefonais, nes kiekvienas klausimas buvo užkoduotas QR kodu. Savaitės pabaigoje komandos turėjo galimybę išbandyti kitų grupių kūrinius ir palyginti savo rezultatus – kas greičiau įveikė klausimus ir pasiekė finišą.

Projekto metu vyko Sweatathlon (Prakaitlonas), kurio metu komandos varžėsi dešimtyje skirtingų rungčių. Dalyviai šaudė iš lanko, žaidė krepšinį, atliko daugelį kitų užduočių. Pasibaigus varžyboms visi dalyviai buvo kupini puikių įspūdžių, dalinosi įvairiais nutikimais.

Be dalyvavimo mokyklos veiklose, taip pat vykome į išvykas. Pabuvojome Coimbra mieste, kuriame yra įsikūręs seniausias Portugalijos universitetas, apsilankėme pačiame universitete ir apžiūrėjome jo koplyčią. Be to, lankėmės gamtos mokslų muziejuje, kuriame susipažinome su fizikos bei biologijos mokslų plėtra ir gyvavimu ankstesniais laikais, kai informacijos perdavimas nebuvo toks greitas, kaip šiuo metu, apžiūrėjome daugybės įvairiausių gyvūnų iškamšas, griaučius, senovinius fizikinius prietaisus.

Kita kelionė, kuri reikalavo daugiau fizinių pastangų bei drąsos, buvo išvyka prie Vouga upės ir apsilankymas Paiva takuose. Vouga upėje plaukiojome baidarėmis, o šalia esantis 25 metrų aukščio tiltas daugeliui tapo tikru iššūkiu – visi, kas nepabūgo aukščio, galėjo virvėmis nulipti tilto šonu žemyn. Visa mūsų, lietuvių, delegacija įveikė šitokį neįprastą, adrenalino kupiną iššūkį. Vėliau vykome į Paiva takus, įkurtus kalnuose. Čia pėsti keliavome beveik devynis kilometrus, kopėme kalnais, grožėjomės Lietuvai nebūdinga gamta, o mus šildė portugališka  saulė.

Gegužės 25-oji atėjo greičiau, negu tikėjomės, ir galiausiai turėjome grįžti namo. Nors grįžome pavargę, tačiau visi likome kupini puikių įspūdžių bei naujų patirčių, įgiję naujų draugų ir žinių.

Monika Akstinaitė

IMG_4007