Apie tvaraus turizmo verslą – Ispanijoje

logo

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai ir mokytojai įgyvendina naują Erasmus+ programos projektą „Eurostar“ („EUROpean Sustainable Tourism And entRepreneurship“), kurio metu tobulina verslumo kompetencijas bei analizuoja tvaraus turizmo pavyzdžius.

Lapkričio mėnesį Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokinių ir mokytojų delegacija vyko į Kataloniją Ispanijoje, kur Lietuvos, Italijos, Portugalijos ir Kipro atstovus šiltai priėmė Roda de Ter miestelyje esančios mokyklos „INS Miquel Marti i Pol“ mokiniai ir mokytojai.

Projekto dalyviai susipažino su partnerių Katalonijoje mokykla, lankėsi pamokose, žaidė įvairius susipažinimo žaidimus. Pirmąją susitikimo dieną projekto dalyviai išrinko projekto logotipą bei pristatė namų darbus  — sukurtą prezentaciją apie tvaraus turizmo pavyzdžius jų regione. Kelmės gimnazistų sukurtas vaizdo pristatymas ypač patiko partneriams – juos žavėjo neįprasta pietų Europai gamta, kraštovaizdžiai ir žmonės. Tą pačią dieną visi mokiniai buvo paskirti į grupes, kuriose visą savaitę atliko užduotis ir taip tobulino verslumo kompetencijas, atrinko tvaraus turizmo pavyzdžius, juos lygino, dalijosi savo įžvalgomis, sukaupta informacija. Projekto Lietuvoje koordinatorius, ekonomikos ir verslumo vyresnysis mokytojas Nerijus Šarauskas vedė ekonomikos pamoką „INS Miquel Marti i Pol“ mokyklos baigiamosios klasės mokiniams apie Lietuvos ir Katalonijos regiono ekonomiką.

Vienas labiausiai kelmiškiams patikusių tvaraus turizmo objektų Ispanijos Katalonijos regione – L‘Avenc de Tavertet kaimo turizmo sodyba, įsikūrusi 2000 metrų aukštyje, XVI amžiuje statytame pastate. Ši sodyba garsėja visame regione kaip žiedinės ekonomikos pavyzdys. Projekto dalyviai lankėsi ir Tavertet viduramžių miestelyje bei ekologiško sūrio dirbtuvėse, kurių savininkai parodė kaip gaminamas kataloniškas rikotos sūris. Apsilankymai šiuose verslo objektuose gimnazijos mokiniams ateityje pagelbės patiems įkurti mokomąją mokinių bendrovę Kelmėje. Įdomi buvo ir verslo ekspertės paskaita, kurios metu projekto dalyviai dar labiau įsigilino į tvaraus turizmo verslo esmę.

Mokiniams ir mokytojams surengtos ekskursijos į Roda de Ter bei Vic miestelius, kurie įdomūs savo istorija, architektūra, kultūra. Projekto dalyviai lankėsi ir Katalonijos sostinėje Barselonoje, o gidė pasakojo apie išskirtinę Barselonos architektūrą, istoriją.

Paskutinę vizito Katalonijoje dieną projekte dalyvaujantys mokiniai pristatė per savaitę sukurtus darbus: plakatus, kuriuose palygino visų šalių partnerių tvaraus turizmo objektus, bei vaizdo medžiagą apie visos savaitės aktyvią veiklą.

Šio projekto metu pamatėme daug gražių ir išskirtinių Ispanijos vietovių, dalyvavome įvairiose veiklose, sužinojome daugiau apie tvaraus turizmo verslą, pagilinome ekonomikos ir anglų kalbos žinias, bendravimo įgūdžius bei, žinoma, susipažinome su skirtingų tautybių žmonėmis, jų kultūra ir papročiais.

Donata Valošinaitė