Dviračiais po Nyderlandus

prie pavadinimo

Nuo sausio 27 iki vasario 2 dienos Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos atstovai – mokytojai Ineta Lesčiauskienė, Rima Servienė ir Mantvydas Burzdžius bei mokiniai Rugilė Vasiliauskaitė, Rugilė Gedminaitė, Rytis Vaitkevičius, Kasparas Šimkevičius, Hilarijus Venckus, Deimantė Šaulytė ir Rokas Karpavičius – vyko į tarptautinį Erasmus+ programos projekto „Dviračiais po Europą“ mobilumą Nyderlandų karalystės pakraštyje esančiame Bergen op Zoom mieste.

Visą savaitę mokiniai ir mokytojai iš keturių skirtingų šalių – Vokietijos, Nyderlandų, Italijos, Lietuvos – draugiškai dalyvavo bendrose veiklose, grupiniuose užsiėmimuose, kurių tema buvo dviračiai. Pirmąją mobilumo dieną visi projekto dalyviai susitiko vienoje iš Bergen op Zoom miesto mokyklų – „Mollerlyceum“. Buvome sutikti šiltai – susipažinome, išbandėme jų tradicinius žaidimus, aplankėme garsius miesto objektus, išklausėme įdomių miesto istorijų. Į akis krito tai, kad beveik visi moksleiviai į mokyklą vyksta dviračiais, todėl dviračiais prisipildęs mokyklos kiemas atrodo itin įspūdingai. Kai kuriems iš mūsų taip pat teko galimybė patiems atminti dviračiais į mokyklą.

Vėliau dirbome darbo grupėse – pristatėme savo miestą, namų darbus – dviračių kelių situaciją visose projekte dalyvavusių šalių miestuose. Apie problemas diskutavome ir su Bergen op Zoom miesto atstovu, atsakingu už miesto kelius, trumpai aptarėme kiekvienos šalies situaciją. Savaitės pabaigoje turėjome pristatyti linksmą kūrybinį projektą apie utopinę dviračių plėtrą savo gimtuose miestuose.

Paskutinę dieną įvertinome savo visos savaitės darbo rezultatus. Įdomu tai, kad visų šalių situacija akivaizdžiai skiriasi – Nyderlanduose dviračiai naudojami kiekvieną dieną, juos turi visi šeimos nariai, lietuviai dviračius turi, tačiau retai naudoja, italai dviračių visai nemėgsta, o vokiečiai – įvairiai. Buvo itin naudinga palyginti atskirų šalių situacijas ir iš kiekvienos mokytis. Galiu pasidžiaugti, kad grįžome pasisėmę naujų idėjų ir pilni motyvacijos plėsti dviračių kultūrą Kelmės rajone.

Šalia įtempto darbo aplankėme istorinę Nyderlandų sostinę Amsterdamą. Plaukėme kruizu po miesto kanalus, grožėjomės architektūra, susipažinome su miesto istorija, lankytinomis vietomis… Nors oras nedžiugino, tai nesutrukdė aplankyti ir netoli esančio Belgijos miesto Antverpeno. Jame vyko inovatyvus „miesto turas“ – žaidimas su navigaciniu telefonu: susiskirstę į komandas turėjome aplankyti kiek įmanoma daugiau vietų ir atsakyti į klausimus, vykdyti užduotis.

Visa savaitė buvo pilna veiklų, naujų įspūdžių. Paskutinę dieną praleidome kartu su mus priėmusiomis šeimomis. Kai kuriems pavyko sudalyvauti ir mieste vykusiame Užgavėnių karnavale. Galiu teigti, kad išvažiuoti buvo sunkiau negu įsivaizdavome. Per trumpą savaitę mus sujungė gražūs atsiminimai, naudingas darbas kartu, skirtingos kultūros ir įkvepiančios kelionės po nepaprasto grožio miestus. Esame dėkingi Erasmus+ projekto dalyviams iš Nyderlandų, taip šiltai mus priėmusiems į savo mokyklą, namus ir širdį.

Deimantė Šaulytė