Lietuviško žodžio šventė

hipokrene

Kiekvienais metais žiemos viduryje visoje šalyje vyksta mokinių Meninio skaitymo konkursai. Vasario 7 dieną į Kelmės mažąjį teatrą rinkosi geriausi mūsų rajono mokyklų skaitovai ir jų mokytojai. Šventinę nuotaiką kūrė Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai. Renginį pradėjo kūrėjų klubo ,,Hipokrenė“ skaitovai (vadovė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Valerija Puišienė).

Kompozicijoje skambėjo poeto J. Graičiūno eilės bei gimnazijos mokinių kūryba, sukaupta mokinių ir mokytojų kūrybos almanachuose. Skaitovai prabilo apie tai, kad chaotiškame pasaulyje jaunam žmogui reikia orientyrų, reikia į kažką atsiremti, kai jautiesi vienišas ir sutrikęs. Čia pat skambėjo atsakymai, kad nieko patikimesnio už savo gimtinę, jos gamtą, mylimus žmones nesurasi. O laimingiausias yra kūrybingas žmogus, kuris svajonių sparnais gali pasiekti  neužmatomus tolius.

Skaitovų deklamuojamas mintis lydėjo jaunojo gimnazijos kompozitoriaus Justino Bernoto subtilios muzikinės improvizacijos. Gimnazistų kompoziciją tarsi pratęsė rajono mokyklų skaitovų deklamuojami eilėraščiai, prozos kūrinių ištraukos. Pasirinkti tekstai bylojo apie tai, kas jauniems žmonėms labai svarbu, kas juos džiugina, jaudina ir skaudina. Atsakingas uždavinys teko ir komisijai, jai vadovavo Kelmės mažojo teatro vadovas ir režisierius Algimantas Armonas, to paties teatro aktorius Kęstutis Mosėjus ir Kelmės rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Stonienė. Konkurse dalyvavo devyniolika skaitovų. Jų mokytojai įdėjo daug pastangų, kad tekstai skambėtų įtaigiai, prasmingai, kad kiekvienas žodis būtų ištartas aiškiai ir taisyklingai.

9-12 klasių skaitovų grupėje laureate tapo Monika Kušeliauskytė iš Tytuvėnų gimnazijos, o antra vieta paskirta dviem skaitovėms: mūsų gimnazijos mokinei Akvilei Aleknaitei (mokytoja V. Puišienė) ir Meidai Gečaitei iš Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos. Laureatės turės atstovauti mūsų rajonui regioniniame Meninio skaitymo konkurse, kuris vyks Panevėžyje. Tegul jas lydi sėkmė.

Ši lietuviško žodžio šventė suteikia vilties, kad lietuvių kalba, kaip sakė Simonas Daukantas, ,,it žalia bruknelė, nuo speigų apšarmojusi, lig šiai dienai tebežaliuoja“ . Tikėkime, kad ir toliau žaliuos…

Valerija Puišienė,
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė