Laisvės TV projekto „KarTU“ renginys gimnazijoje

prie pavadinimo

Kartu su Laisvės TV mūsų gimnazija jau dvejus metus įgyvendina projektą „KarTU“. Tai 2019 m. rudenį startavęs ES fondų remiamas projektas, kurio metu organizuojami įvairių sričių profesionalų susitikimai su mokiniais. Susitikimų metu nagrinėjamos įvairios emocinės bei psichologinės sveikatos temos, skatinamas pilietiškumas, asmeninis tikslų siekimas, lektoriai atsako į jauniems žmonėms rūpimus klausimus. Projekte dalyvauja 25 šalies mokyklos, o mūsų gimnazijoje projektą koordinuoja ekonomikos ir verslumo mokytojas metodininkas Nerijus Šarauskas.

2019-2020 metais gimnazijoje jau vyko susitikimai su atlikėjomis Monika Linkyte ir Raminta Naujanyte-Bjelle; vadovėmis, verslininkėmis bei įvairių projektų organizatorėmis Inga Globe ir Inga Jablonske. Lektorės su jaunuoliais aptarė įvairias psichologines temas: kaip suprasti ir valdyti savo emocijas, žmonių tarpusavio santykiai bei viena aktualiausių temų gimnazistų tarpe ­– tinkamos profesijos pasirinkimas.

2021 m. spalio 13 dieną I-III klasių gimnazistai dalyvavo dar viename susitikime, kurio tema „Socialinių tinklų kuriamos iliuzijos“. Šios paskaitos lektorius – iliuzionistas, pasaulio Gineso rekordininkas, o dabar ir magijos mokytojas Rokas Bernatonis. Du kartus pasaulio Gineso rekordą pagerinęs vaikinas parodė keletą įdomių triukų, kuriuose galimybę dalyvauti turėjo ir patys mokiniai, ir atskleidė triukų paslaptis – parodė, kaip iš tikrųjų jie atliekami.

Antros pamokos metu bene garsiausias šalies iliuzionistas su mokiniais kūrė įsivaizduojamo influencerio paveikslą ir aptarė socialinių medijų grėsmes bei jų keliamas iliuzijas, dalijosi savo patirtimi ir pasakojo gyvenimiškas istorijas apie tai, kas slypi už tobulai atrodančių „instagraminių“ nuotraukų. Ši tema šiuolaikiniam jaunimui labai aktuali – nors teoriškai žinome, kad interneto platybėse nieko nėra tobula, tačiau dažnai tai pamirštame ir įklimpstame į nesibaigiančios savikritikos bei savęs nuvertinimo liūną.

Susitikimas mokiniams labai patiko, R. Bernatonis padėjo suprasti, kad socialinių tinklų kuriamas burbulas – tai viso labo dar vienas magijos triukas. O už aktyvų dalyvavimą užsiėmimuose vienam iš mokinių iliuzionistas padovanojo savo vedamų magijos kursų online pamokas ir taip paskatino jaunimą domėtis magijos triukais!

Projektas „KarTU“ padeda mokiniams drąsiau žengti suaugusiųjų gyvenimo kelio link ir atsako į klausimus, į kuriuos atsakymų nerandame vadovėliuose. Manau, galimybė iš arčiau pabendrauti su įvairių sričių profesionalais dar labiau vienija mokyklos bendruomenę bei supažindina jaunuolius su emocinės sveikatos svarba, gyvenimo iššūkiais, įspėja apie pavojus socialinėse medijose, sudaro galimybę aptarti įvairias nuolat besikeičiančio pasaulio problemas. Nekantraudami laukiame kitų susitikimų!

Saulė Jankeliūnaitė