Paminėta Laisvės gynėjų diena

prie pavadinimo (6)

1991 metai, sausio tryliktoji. Tai data, kurią žino kiekvienas lietuvis. Tai diena, kuomet Sovietų sąjungos vadovybė jėga bandė užimti Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą bei kitus valstybiniam perversmui svarbius objektus. Tą dieną daugybė Lietuvos piliečių – tikrų patriotų, trokštančių laisvės savo Tėvynei – susirinko ir gynė gimtąją žemę iki paskutiniųjų, buvo pasiruošę atiduoti savo gyvybę. Šiandien galime tik įsivaizduoti, kaip jautiesi jie, žmonės, kurie rizikavo viskuo: savo šeima, sveikata, gyvybe? Kokios mintys sukosi jų galvoje? Ką išgyveno tie, kurie niekad nesulaukė savo tėčio, brolio, dukters vėl įžengiančių per durų slenkstį ir juos šiltai apkabinančių?

Kelmės Jono Graičiūno bendruomenė šią dieną pamini dalyvaudama kasmetinėje pilietinėje iniciatyvoje „Atmintis gyva, nes liudija“. Ryte gimnazijos langus nušviečia begalės žvakučių. Liepsna yra atminimo, vienybės ženklas, ji dega mūsų širdyse, mus jungia. Gimnazistai, mokytojai, darbuotojai įsisega Neužmirštuolės žiedus – taip pagerbiami mūsų nepriklausomybės didvyriai. Jausdami pagarbą, gimnazistai praleidžia dalį pirmosios pamokos žiūrėdami vaizdo medžiagą apie Sausio 13-osios įvykius. Tai leidžia geriau suprasti šią lemtingą dieną bei jos pasekmes. Gimnazijos TV tą dieną transliuoja informaciją apie Sausio 13-osios įvykius, o šiemet buvo apdovanoti ir geriausi 2021-ųjų metų gimnazijos sportininkai: Paulius Leščauskas, Fausta Gėdminaitė ir Kajus Gerbenis. Kaip įteikdamas jiems apdovanojimus sakė direktorius Rimas Bielskis, šie atsakingi, tvirti ir drąsūs jauni žmonės neabejotinai eitų ginti Tėvynės, jei to prireiktų.

Nuo pat vaikystės girdėjau pasakojimus apie Laisvės gynėjų dieną, širdį spausdavo istorijos apie žmonių patirtis, prarastus artimuosius, bet tuomet dar nesupratau šios dienos svarbos. Kuo ji tokia ypatinga? Tik augdama pradėjau suprasti… Mokykla man atvėrė daugybę durų, papasakojo mano Tėvynės sunkumus, jos istorijos vingius – kiek daug patyrė Lietuva! Dabar dažnai apie tai net nesusimąstome, nebemokame vertinti laisvės, kurią iškovojo mūsų tauta prieš trisdešimt vienerius metus. Man Sausio 13-oji – pagarbos, laisvės, atminimo diena, tikiuosi, ir toliau mes, Lietuvos piliečiai, ištversime visus sunkumus ir visuomet būsime vieningi.

Amira Lindaitė