Susitikimas su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus savanoriu

prie pavadinimo_1024x768

2022 m. kovo 23 d. Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje svečiavosi savanoris iš Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus. Florian Edlinger į Lietuvą iš gimtosios Austrijos „Gedenkdienst” organizacijos atvyko iškart baigęs mokyklą, o dabar sėkmingai gyvena bei dirba Vilniuje, minėtame muziejuje. Florian surengta edukacija ,,Holokaustas Lietuvoje” buvo orientuota į 16-18 metų mokinius, taigi šį kartą garbė pabendrauti su savanoriu teko trečių klasių gimnazistams.

Pirmoje – teorinėje – susitikimo dalyje Florian pristatė mokiniams Holokausto temą Lietuvoje: papasakojo apie Panerių memorialą, Vilniaus getą, Pasaulio tautų teisuolio apdovanojimą pelniusią Oną Šimaitę bei daugelį kitų įdomių, tačiau kartu ir sukrečiančių dalykų. Antrojoje – praktinėje – užsiėmimo dalyje savanoris kvietė mokinius į diskusiją apie tai, kas lemia nevienareikšmišką istorinių asmenybių, įvairiu laikmečiu veikusių organizacijų pristatymą šiuolaikinėje visuomenėje. Mokiniai nagrinėjo dokumentus, pateikiančius skirtingus faktus apie tą pačią organizaciją ar istorinę asmenybę, ir kartu su savanoriu aiškinosi, kaip tie patys istoriniai naratyvai gali būti pateikiami iš skirtingų perspektyvų.

Kelmės gimnazija jau ilgą laiką aktyviai bendradarbiauja su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi, o Florian – ne pirmasis savanoris, atvykęs iš kitos šalies. Taip pat mokykloje nuo 2011 metų veikia Tolerancijos ugdymo centras, kurio tikslai – ugdyti brandžią ir atsakingą pilietinę visuomenę, skatinti toleranciją ir pagarbą universalioms žmoniškosioms vertybėms.

Kadangi užsiėmimas vyko anglų kalba, mokiniai turėjo galimybę pagilinti savo anglų kalbos įgūdžius aktyviai įsitraukdami į veiklas, bendraudami ir užduodami rūpimus klausimus savanoriui Florian. Šis susitikimas taip pat buvo ir puiki istorijos pamoka, tikimės, kad tokių netradicinių pamokų gimnazijoje bus tik daugiau! Už puikiai suorganizuotą renginį dėkojame anglų kalbos mokytojai Rasai Rimidytei – Liekienei.

Saulė Jankeliūnaitė