Integruota matematikos ir gamtos mokslų diena gimnazijoje

prie pavadinimo

„Jei TAI rangosi – tai biologija, jei TAI smirdi – tai chemija, jei TAI neveikia – tai fizika, o jei jūs negalite viso TO suprasti – tai matematika“, – tokiais žodžiais gimnazijoje prasidėjo  integruota matematikos ir gamtos mokslų diena, kurią II ir III klasių gimnazistams organizavo matematikos mokytojos Romutė Kurmienė, Asta Pleikienė, Ilijana Petrauskienė, biologijos mokytojos Virginija Rimkuvienė, Danutė Butkuvienė, fizikos mokytoja Rasa Gabšytė, chemijos mokytoja Jurgita Jafimovienė, joms talkino inžinierius-programuotojas Mantvydas Burzdžius.

Į aktų salę susirinkusiems gimnazistams buvo palinkėta „fizikinių“ dalykų: sukurti aplink save tokį magnetinį lauką, kuris traukia tik gėrį, kuo didesnį šilumos kiekį atiduoti vieni kitiems, priminta, kad visi esame skirtingi, tačiau savo spalvas reikia suderinti taip, kad būtų gautas gražus, ištisinis, žaismingas spektras. Po to 35 gimnazistai, susiskirstę į komandas „Linksmučiai“, „Kietuoliai“, „Šypseniukai“, „Oligarchai“, „Tarp Pakražančio ir Paprūdžių“, „Mandriausi“, „Teigiamas“, gavę kelionės lapus, pradėjo mokslo kelionę po septynias stoteles – aplankė ir atliko užduotis trijose matematikos, dviejose biologijos, fizikos ir chemijos stotelėse.

Gimnazistams teko apskaičiuoti vaikų žaidimo aikštelės įrengimo sąnaudas, atlikti logikos užduotis – sudėlioti kubą, tangramą, užduodant klausimus atspėti, kas slepiasi dėžutėje. Chemijos stotelėje, kuri vadinosi „Kas tai?“, reikėjo pagal duotas medžiagos savybes nustatyti, kokia tai medžiaga. Fizikos stotelėje buvo tyrinėjama kūnų pusiausvyra, slėgis, o biologijos stotelėse reikėjo atpažinti žmogaus organus ir tinkamai juos sudėti į muliažą, buvo žaistas žaidimas „Helmintologija“, kurio metu gimnazistams teko ir dėlioti mozaiką iš duotų detalių, ir atsakyti į 14 testo klausimų. Visose stotelėse buvo rinkti kelionės taškai, kurie buvo sumuojami renkant nugalėtojų komandas.

Įveikusios visus kelionės etapus komandos dar papildė savo taškų kraitelę „Taškų medžioklėje“, o susumavus rezultatus I vietą užėmė komanda „Kietuoliai“, II vietą – komanda „Teigiamas“, III vieta atiteko komandai „Tarp Pakražančio ir Paprūdžių“. Šių komandų narius apdovanojo direktorius Rimas Bielskis.

Kol vieni gimnazistai keliavo po matematikos ir gamtos mokslų šalį, kiti mokiniai aktų salėje dalyvavo protų mūšyje, o po jo pasidaliję į grupes atliko projektinius darbus, kurie buvo skirti Žemės dienai paminėti. Buvo atlikta įvairių darbų, susijusių su gamtosauga, ekologija, žaliąja energetika. Atliktus projektinius darbus mokiniai pristatė, gimnazijoje parengta šių darbų paroda.

Baigiantis integruotai dienai į visus – mokinius ir šią dieną organizavusius mokytojus – kreipėsi ir jiems dėkojo direktorius R. Bielskis, paminėjęs, kad gimnazijoje vyko prasminga veikla, leidusi į rimtus mokslus pažvelgti linksmai, ugdyti mokinių praktinius-patyriminius gebėjimus, atrasti jungtis tarp atskirų mokslų. Renginio koordinatorė R. Kurmienė dėkojo renginio vedėjoms, projektinės veiklos organizatorėms gimnazistėms Kamilei Stonytei, Evai Narbutaitei, Vytautei Pociūtei, Gabijai Norvaišaitei, Gabijai Lentinaitei, Laurynai Ringytei, Skaistei Botezaitei, Evelinai Jezerskytei, Miglei Laurinavičiūtei.

Romutė Kurmienė,
matematikos mokytoja metodininkė