Biologijos pamokos Tytuvėnų regioniniame parke

prie pavadinimo_634x768

Antrų klasių gimnazistai, baigę biologijos pamokų ciklą „Ekosistemos ir biosfera“, turėjo progos atlikti praktinius aplinkotyros darbus Tytuvėnų regioniniame parke. Biologijos mokytoja Virginija Rimkuvienė ir antrokų auklėtojos Vaida Karabienė, Rima Servienė ir Rasa Gabšytė surengė net kelias išvykas į šį parką, kuris įkurtas 1992 m. siekiant išsaugoti kalvotą, pelkėtą, ežeringą apylinkių kraštovaizdį, savitą gamtą bei kultūros paveldo vertybes. Regioninis parkas išsidėstęs Kelmės, Raseinių ir Radviliškio rajonų sandūroje, beveik 60 proc. jo teritorijos užima draustiniai.

Atvykus į Tytuvėnus, parko lankytojų centre jo darbuotoja gimnazistams papasakojo apie regioninį parką, čia organizuojamas edukacines programas. Mokiniams buvo pasiūlyta įminti mįsles, sudėlioti augalų, gyvūnų paveikslus. Vėliau, pasiskirstę į grupes ir gavę užduotis, gimnazistai pabiro po parką. Jiems reikėjo atpažinti, įvardinti ir nufotografuoti kuo daugiau augalų ir gyvūnų rūšių, pasiruošti jas apibūdinti, sudaryti mitybos grandines ir kt. Grupei gimnazistų teko ir lituanistinė užduotis, kurią parengė mokytoja V. Karabienė – paaiškinti vandenvardžių kilmę: kodėl ežerai buvo pavadinti Giliaus, Apušio vardais. Taigi, mokiniams teko pasidomėti ir šio krašto padavimais.

Gimnazistų aplinkotyros darbai nesibaigė parke: grįžusios namo mokinių grupės turėjo parengti veiklos pristatymus – juose aptarė rastas ir nufotografuotas augalų ir gyvūnų rūšis, parodė nuotraukose įamžintas įsimintiniausias regioninio parko vietas, pristatė nuomones, kuo šis parkas įdomus ir kaip galima prisidėti prie bioįvairovės išsaugojimo.

Edukacinės išvykos buvo finansuotos iš projekto „Kokybės krepšelis“, kuriame dalyvauja Kelmės Jono  Graičiūno gimnazija, lėšų.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja