Gimnazisto darbas – tarp konkurso nugalėtojų

2022-11-28

Kelmės J. Graičiūno gimnazijos III klasės mokinį Erviną Janušauską, dalyvavusį Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos skelbtame mokinių piešinių konkurse „Vilnius 2073“, ir visą gimnazijos bendruomenę pasiekė džiugi žinia – Ervinas pateko tarp geriausių kūrybinių darbų autorių. Dalyvauti konkurse gimnazistą paskatino jo grafinio dizaino mokytojas Martynas Turevičius.

Konkursas „Vilnius 2073“ skirtas netrukus 700 metų jubiliejų minėsiančiai mūsų šalies sostinei. 2023 m. miesto centre įsikursiančiame paviljone „Vilnius prieš 200 metų“ bus supažindinama su Vilniaus istorija, žymiais žmonėmis ir kt. Šio paviljono prieigas papuoš minėto konkurso nugalėtojų kūrybiniai darbai – kiekvienoje 1-4, 5-8 ir 9-12 klasių mokinių grupėje komisija, sulaukusi daugybės piešinių iš visos Lietuvos, išrinko po 5 įdomiausius darbus. E. Janušauskas nugalėtoju tapo vyriausiųjų grupėje. Joje – dar keturi nominantai, jie Vilniaus gimnazijos mokiniai. Šiuo metu visų konkurso nugalėtojų darbus galima apžiūrėti virtualioje parodoje.

Kaip sako pats Ervinas, jo kūrinio apie Vilnių idėja – modernus, šviesus, ekonomiškas ir pozityvus ateities miestas. Kurdamas šį 3D technika atliktą darbą gimnazistas panaudojo grafinio dizaino, matematikos, dailės, architektūros, geografijos žinias. Įgyvendindamas projektą, Ervinas naudojosi įvairiais interneto ištekliais bei informacija. Daug laiko praleista studijuojant palydovo nuotraukas, Google talpinamus Vilniaus žemėlapius. Taip gimė įvairių idėjų, kaip būtų galima projektuoti ateities miestą, pavyzdžiui, realiai egzistuojanti automobilių stovėjimo aikštelė pavirto moderniu pastatu, skirtu mašinoms talpinti. Anot Ervino, gana sudėtinga buvo modeliuoti Vilniaus gatves, jų posūkius, sankryžas.

Ervinas ėmėsi kurti konkursinį darbą vedinas noro įgyti naujos patirties – jis dar nebuvo bandęs modeliuoti didelio miesto, į visumą sieti įvairių miesto erdvių, dangoraižių. Ankstesni vaikino kurti 3D modeliai buvo nedideli namai. Ėmęs kurti ateities Vilnių, Ervinas atkakliai siekė užsibrėžto tikslo – savo darbą pradėjo birželio, o baigė spalio mėnesį, suskaičiavo, kad modeliuodamas užtruko daugiau kaip 100 valandų. Rengdamas projektą, jis išmoko daug naujo: domėjosi architektūros stiliais ir šio mokslo naujovėmis, išbandė įvairias modeliavimo technikas, nuolat ieškojo naujų idėjų ir jų įgyvendinimo būdų.

Kūrybiniai Ervino darbai susiję su moderniomis technologijomis: jis ne tik gerai modeliuoja 3D technika, kuria erdvines vizualizacijas, tačiau gimnazijoje mokosi ir kompiuterinių muzikos technologijų, kurias gerai įvaldęs galės įgyvendinti didesnės apimties projektus, sujungiant į visumą ir vaizdą, ir garsą. Tikslingai kaupdamas žinias, išbandydamas technologijų naujoves ir taip įgydamas naujų gebėjimų, dalyvaudamas kūrybiniuose konkursuose Ervinas, baigęs gimnaziją, planuoja studijuoti kūrybines industrijas.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja

NUGALETOJAS.-11-kl.-Ervinas-Janusauskas

oznorHB_vivi