Gimnazistai –Šiaulių STEAM centro edukacijose

2023-01-27_spec

Gimnazijos II, III ir IV klasių mokiniai kartu su IT mokytoja Ilijana Petrauskiene, chemijos mokytoja Jurgita Jafimoviene bei karjeros specialiste Loreta Šukliene vyko į VU Šiaulių akademijos STEAM centrą ir dalyvavo programavimo, biologijos bei chemijos edukacijose.

II klasių gimnazistai, besimokantys programavimo, dalyvavo tris valandas trukusioje edukacijoje „Roboto dirbtinio intelekto programavimas“. Vienas iš pagrindinių ketvirtosios pramonės revoliucijos iššūkių – naudojant informacines technologijas priversti gamybos įrenginius „komunikuoti“ tarpusavyje. Informacinės technologijos turi įgalinti gamybos įrenginius nustatyti gedimą, jį pašalinti ir daugiau jo nebekartoti. Tai be galo svarbūs uždaviniai, kurių sprendimas nėra lengvas, tačiau neišvengiamas. Visa tai suprato gimnazistai po dviejų programavimui skirtų užsiėmimų STEAM centre. Užsiėmimų „Robotinės rankos veiksmų išmokimas imituojant fabriko darbą“ ir „Roboto kliūčių įveikimas, atpažįstant kryptis ir spalvas“ metu mokiniai kūrė programas robotams, taikė IT, matematikos, fizikos ir technologijų žinias ir gebėjimus realiose situacijose. Buvo dirbta su programa  „DobotStudio“ – programuotas robotas, kuris, naudodamas supaprastintą planą kaip labirintą, galėjo rasti nurodytą objektą. Dirbdami su programa „EV3 Classrom“ gimnazistai analizavo roboto važiavimą valdančias komandas, išsiaiškino judėjimo algoritmus, kūrė programas nurodytam atstumui nuvažiuoti.

Chemijos laboratorijoje III-IV klasių mokiniai atliko trijų valandų tiriamąjį darbą „Cheminės pusiausvyros tirpaluose analizė“: pasiruošė skirtingų koncentracijų tirpalus, spektrofotometrais išmatavo tirpalų šviesos pralaidumą, skaičiavo tirpalų optinį tankį ir pusiausvyros konstantą – ji svarbi chemijos pramonėje. Biologijos edukacijoje „Dirbtinis inkstas“ gimnazistai susipažino su dializės procesu, daugiau sužinojo apie inkstų veiklą.

Ilijana Petrauskienė
informacinių technologijų mokytoja metodininkė