Biologijos edukacija Kaune

2023-02-08_spec

Vasario 6 dieną grupė Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos IV klasių mokinių kartu su biologijos mokytoja Danute Butkuviene vyko į Kauno tvirtovės VII forto edukacinę laboratoriją, kurioje turėjo galimybę į gyvybę pažvelgti molekuliniu lygiu – patyrinėti genetinę informaciją organizme koduojančią deoksiribonukleorūgštį.

Edukacija „DNR – slaptas gyvybės kodas“ supažindino gimnazistus su DNR struktūra, kuri yra atsakinga už ląstelėse vykstančius procesus, todėl ypatingai svarbi įvairiose mokslo srityse. Pirmoje užsiėmimo dalyje mokiniai išgirdo daug teorinės medžiagos, buvo aptarta molekulės struktūra, jos lokacija ląstelėje, istorinė atradimų raida. Ketvirtokai diskutavo ir aiškinosi, kokie žmogaus mėginiai yra tinkami DNR tyrimui. Vėliau jaunuoliai, susipažinę su DNR išskyrimo principu, savarankiškai bandė išskirti banano deoksiribonukleorūgštį, kuri su žmogaus sutampa net 60 proc. Molekulinė biologija yra svarbi biologijos valstybinio egzamino dalis, todėl įgytos žinios itin naudingos abiturientams, o praktinė edukacijos dalis leido pajusti darbo gyvybės mokslų srityje kasdienybę.

Užsiėmimai Kauno tvirtovės VII forto edukacinėje laboratorijoje mokiniams suteikia ne tik naujų žinių, bet ir leidžia realiai prisiliesti prie biologijos mokslo bei praktiškai suprasti sudėtingiausius gyvybinius procesus. Edukacija finansuota gimnazijoje įgyvendinamo projekto „Kokybės krepšelis“ lėšomis.

Gabija Norvaišaitė