Eksperimentai STEAM centre

2023-03-01_spec

Vasario 27 dieną grupė Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos III ir IV klasių mokinių kartu su biologijos mokytoja Danute Butkuviene vyko VU Šiaulių akademijos STEAM centro biologijos ir chemijos laboratoriją. Gimnazistai siekė išsiaiškinti, kaip organizmų ląstelėse yra palaikoma pastovi medžiagų koncentracija, kuri ypač svarbi gyvybinės veiklos procesams.

Tiriamasis darbas „Cheminių medžiagų kelionės ląstelėje“ supažindino mokinius su atrankiai laidžia membrana bei su ja susijusiais procesais. Atlikdami eksperimentą su dializės žarna gimnazistai savarankiškai tyrė, kokios molekulės gali pereiti per selektyvią membraną, kokią įtaką judėjimui turi tų molekulių dydis. Osmoso ir difuzijos procesai buvo analizuojami stebint spalvines reakcijas, matuojant masės pokyčius, prisimintos hipotoninio, izotoninio, hipertoninio tirpalo sąvokos. Gimnazistai tyrė ir kitą pernašoms svarbų veiksnį – temperatūrą. Spalvotų dažų kelionė želatina padėjo geriau suprasti medžiagų judėjimo ypatumus ląstelės citoplazmoje. Bandymo metu mokiniai ugdė ir savo matematinius įgūdžius, atliko statistinius skaičiavimus.

Edukacija patobulino eksperimentinius mokinių gebėjimus, įvairias kompetencijas: pažinimo, kūrybiškumo, komunikavimo. Išvyką į Šiaulių STEAM centrą finansavo Kelmės rajono savivaldybė pagal Gabių mokslui ir talentingų vaikų ugdymo ir skatinimo  programą.

Gabija Norvaišaitė