Gimnazijoje kilo „Muzikos dirižablis“

2023-04-05D_spec

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje vyko respublikinis „gyvai“ grojančių jaunimo grupių festivalis „Muzikos dirižablis“. Šis muzikuojantį jaunimą suburiantis renginys Kelmėje organizuojamas nuo 2007 metų. Šiemet festivalyje dalyvavo muzikantai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Neringos, Kelmės – iš viso net dešimt grupių!

Festivalį muzikuodami pradėjo profesionalūs gitaristai, muzikos kūrėjai, įvairių konkursų laureatai ir prizininkai Viktoras Jonušis-Hugis ir Mantas Ralovėcas-Ralas, sveikinimo žodį tarė Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Justina Zaleckienė.

Renginio vedėjai gimnazistai Adrijus Ždanko ir Gabija Norvaišaitė, pasipuošę dirižablio lakūno ir stiuardesės rūbais, pristatė ir į sceną kvietė visas festivalyje dalyvavusias grupes. Koncertą pradėjo mūsų gimnazijos muzikos studija „Obertonas“, kuriai vadovauja mokytojas Svajūnas Klimas – jis yra ir festivalio sumanytojas bei organizatorius.

Iš Vilniaus Pilaitės gimnazijos į festivalį atvyko dvi grupės, kurių vadovė mokytoja Kristina Žebrauskaitė: vyresniųjų gimnazistų „Pilaitės muzika“ ir jaunesniųjų „Pirmokai“. Pirmą kartą „Muzikos dirižablyje“ dalyvavo grupė iš Kauno – maestro Rolando Babraičio vadovaujama Jono Jablonskio gimnazijos „WAY“ sužavėjo publiką puikiai atliekama roko muzika. Klaipėdos kraštui atstovavo kelios grupės: Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos „Nesivadinam“, vadovaujama Editos Mockuvienės, ir neformaliai repetuojanti grupė „Bankrotas“, kurios dalyviai – būgnininkas ir trys gitaros bei vokalo partijas atliekančios merginos tikisi, kad muzika ateityje neprivers jų bankrutuoti. Trečioji grupė iš pajūrio – Neringos gimnazijos „Inspire“, kurios vadovai Audronė Buržinskienė ir Mantas Nazarovas. Ši grupė jau yra dalyvavusi „Muzikos dirižablyje“ anksčiau. Šiemet joje muzikuoja ir karo pabėgėlių iš Ukrainos vaikai, į Neringą atvykę 2022-ųjų pavasarį. Muzika – išties universali kalba, vienijanti žmones, o „Inspire“ grojantys ukrainiečiai jau ir supranta, keli ir gerai kalba lietuviškai. Iš Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos į festivalį atvyko mokytojos Vilmos Klumbytės vadovaujama įvairiais instrumentais – nuo birbynės iki būgnų – grojančių mokinių grupė „Neregėta Katuva“. Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija – tikra muzikantų kalvė! Festivalyje dalyvavo dvi šios gimnazijos grupės – mokytojos Ingos Valaitienės suburta „Parafrazė“ ir turbūt nė vieno „Muzikos dirižablio“ nepraleidusi mokytojo Laimono Tamošiūno vadovaujama „Empyrian“.

Dvi valandas susirinkusieji gimnazijos aktų salėje klausėsi „gyvai“ atliekamos muzikos: nuo roko iki folkpop stiliaus kūrinių. Pasibaigus koncertui, kol buvo renkami geriausi festivalio atlikėjai, jaunieji muzikantai dalyvavo jam session – kartu su Mantu Ralovėcu-Ralu scenoje kartu grojo įvairių grupių dalyviai: improvizavo, atliko visiems žinomus roko, pop muzikos kūrinius.

Festivaliui baigiantis visoms grupėms padėkos raštus ir dovanas įteikė gimnazijos direktorius Rimas Bielskis, buvo apdovanoti geriausi festivalio muzikos atlikėjai: klavišiniais grojusi Evelina Andrijauskaitė („Obertonas“), gitaristai Gerarda Voverytė („Empyrian“), Joris Balužis („Pilaitės muzika“), Šarūnas Dumčius („Pirmokai“), Julija Šeputaitė („Bankrotas“), Oleksandr Ahishev („Inspire“), Rusnė Dapkutė („Neregėta Katuva“), būgnininkai Dovydas Valutis („Nesivadinam“), Fausta Kovėraitė („Parafrazė“), vokalistė Airidija Belozaraitė („WAY“).

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja