Iš tarptautinio projekto Slovėnijoje sugrįžus

2023-05-15_spec

IIIc klasės mokinės Jomantė Ancikevičiūtė, Augustė Jucevičiūtė ir Deimantė Vitkutė kartu su gimnazijos socialine pedagoge Jolanta Meškauskiene dalyvavo tarptautiniame projekte „Merginos skaitmeniniame pasaulyje: išmaniai ir kūrybingai“. Tai VšĮ Informacinių technologijų instituto kartu su organizacijomis iš Lietuvos, Graikijos, Slovėnijos ir Portugalijos įgyvendinamas  projektas, kuris finansuojamas Erasmus+ strateginės partnerystės jaunimo srityje programos lėšomis. Projekto tikslas – sudominti merginas tokiomis skaitmeninėmis technologijomis, kaip dirbtinis intelektas, virtuali ir papildytoji realybė, 3D ir robotika per kūrybišką jų panaudojimą kasdieninėje veikloje. Šių metų sausio – vasario mėn. buvo organizuojamas projekto metu sukurtos nuotolinės mokymo programos „Technologijos išlaisvina vaizduotę“ išbandymas. Šioje programoje dalyvavusios gimnazistės laimėjo II-ąją vietą. Nugalėtojų prizas – mokymų kelionė į Liublianą, Slovėniją, kur vykome šių metų balandžio pabaigoje ir dalijamės kelionės įspūdžiais!

Pirmą vizito dieną mūsų laukė susipažinimas su kitų šalių delegacijomis iš Slovėnijos, Portugalijos ir Graikijos. Tam buvo skirti įvairūs pratimai, žaidimai – smagiai praleidome laiką! Gerai išsimiegojusios antrą dieną kibome į rimtus darbus. Viena iš lietuvių tyrėjų pristatė technologijų svarbą mūsų gyvenime. Tuomet keliavome į Jozef Stefan institutą, kur klausėmės paskaitos apie dirbtinį intelektą ir atlikome eksperimentus su anglies dioksidu. Grįžusios turėjome sukurti pristatymą apie Portugalijoje esančias kryžiuočių pilis. Dirbome grupėse, naudojome įvairias technologijas. Tokio pat pobūdžio pristatymą parengėme ir apie Lietuvos kulinariją. Po pristatymų vykome į Liublianos senamiestį, buvome supažindintos su Slovėnijos kultūra.

Trečiąją dieną kūrėme pristatymus apie populiarias Slovėnijoje pramogas ir Graikijos madą, mokėmės programuoti su „Arduino“. Vakare visi žaidėme žaidimą, kurio esmė – įvairių žmogaus vertybių pažinimas. Ketvirtąją dieną turėjome progą nuvykti į nuostabiąją Veneciją. Miestas ant vandens realybėje atrodė daug gražiau nei nuotraukose. Unikali mums pasirodė ir jo atsiradimo istorija.

Paskutinės dienos užduotis buvo sukurti trumpą vaizdo filmą iš visų kelionės metu padarytų nuotraukų – paskutinį kartą susėdome prie vieno stalo ir apibendrinome visą vizito Slovėnijoje informaciją.

Kelionės metu susipažinome su daug naujų žmonių iš skirtingų šalių, smagiai praleidome laiką, susitarėme bendrauti ir ateityje. Projekto programa buvo labai naudinga ir įspūdinga,  dienos Slovėnijoje pralėkė labai greitai, o į Lietuvą parsivežėme daugybę gerų prisiminimų, minčių ir idėjų.

Jomantė Ancikevičiūtė, Augustė Jucevičiūtė, Deimantė Vitkutė