Edukacija su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus savanore

2023-06-02_spec

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje svečiavosi ir gimnazistams edukaciją apie Antro pasaulinio karo metu vykdytą Holokaustą surengė Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus savanorė iš Vokietijos Alexandra Impris. Alexandra priklauso Austrijoje veikiančiai „Gedenkdienst” organizacijai, o savanorystę minėtame muziejuje pasirinko todėl, kad pati studijuoja kultūros antropologiją, domisi istorija, ypač jai svarbi Holokausto tema. Mergina pastebėjo, kad mokydamasi mokykloje Vokietijoje sužinojo tik apie tragišką Austrijos, Vokietijos ir Lenkijos žydų lemtį, o kas vyko kitose valstybėse, žinių trūko – šias spragas užpildė veikla Lietuvoje. Alexandra ne tik darbuojasi muziejuje, bet ir surengė edukacijų keliose dešimtyse Lietuvos mokyklų.

Renginyje, kuris vyko anglų kalba, dalyvavo daugiau kaip 40 antrų ir trečių klasių gimnazistų. Edukacija buvo interaktyvi, visi mokiniai dirbo grupėse, buvo įtraukti į veiklas. Sužinota daug informacijos apie Holokausto pradžią ir jo istoriją, apie žydus, jiems įkurtus getus Lietuvoje. Pristatymas buvo itin įdomus, nes Alexandra mokė gimnazistus dirbti su įvairiais dokumentais, tuo laikmečiu parašytais tekstais, nuotraukomis, nagrinėti ir aptarti jas,  ieškoti simbolių, iš kurių būtų galima numatyti, kokiomis aplinkybėmis nuotrauka yra padaryta. Taip, padedami Alexandros, mokiniai mokėsi analizuoti istorijos šaltinius, išsiaiškinti jų prasmę. Savanorė ragino mokinius nebijoti drąsiai išreikšti savo nuomonės, tad renginio dalyviai naudodami „minčių lietaus“ metodą dalinosi savo įžvalgomis, kaip galėjo atrodyti gyvenimas Vilniaus ar Kauno gete, už ką žydų kilmės žmonės galėjo būti nubausti,  kodėl naciai nusprendė naikinti žydų tautą.

Mokiniams renginys labai patiko, visi atidžiai klausėsi savanorės pasakojimų, taip pat teisingai ir greitai atliko užduotis, kurios buvo įdomiai pateiktos. Gimnazistai turėjo puikią galimybę pagilinti istorijos žinias bei pabendrauti anglų kalba. Baigiantis edukacijai Alexandra mokiniams pasakė labai reikšmingą mintį, kad net ir gyvendami tokiomis baisiomis sąlygomis žydai stengėsi išlikti geraširdžiai bei smulkiuose dalykuose atrasti džiaugsmą, gėrį ir gyventi su viltimi, kad visas šis siaubas kažkada baigsis.

Renginio pabaigoje savanorei Alexandrai buvo įteiktas simbolinis puodelis su gimnazijos emblema, mergina pasidžiaugė, kad su mūsų gimnazistais buvo malonu dirbti – jie žingeidūs, aktyvūs, labai gerai kalba angliškai, edukacijos metu pateikė svarbių įžvalgų ir argumentų.

Vitalija Leskauskaitė