Dovana gimnazijai – Jono Graičiūno portretas

2023-06-06_spec

Simboliška, kad pasitikdama poeto Jono Graičiūno 120 metų jubiliejų, kuris minimas birželio 10 d., Kelmės Jono Graičiūno gimnazija sulaukė ypatingos dovanos – iš Vilniaus kilęs kolekcininkas Rimas Mykolas Kuliešius padovanojo žymios lietuvių dailininkės Bronės Mingilaitės-Uogintienės 1976 metais nutapytą Jono Graičiūno portretą. Šios dailininkės kūrybai būdinga spalvinių dėmių ritmika, ekspresyvumas, paveikslų nuotaiką kuria koloritas, spalviniai niuansai.

Didžiąją R. M. Kuliešiaus kolekcijos dalį sudaro lietuviška tapyba ir liaudies skulptūra. Kolekcininkui, kurio profesija – inžinierius, svarbi lietuvybės idėja, jam rūpi, kad mūsų Tėvynėje būtų kuo daugiau grožio, gerumo, šviesos. R. M. Kuliešiui artima nuostata, kad paveikslai negali dūlėti niekieno nematomi, jie turi džiuginti žmones, žadinti mintį, kelti estetinius jausmus, todėl Jono Graičiūno portretas – ne vienintelė kolekcininko dovana visuomenei: savo kolekcijos eksponatų jis padovanojo ir Pasvalio bibliotekai, Maironio muziejui.

M. Kuliešius labai pagarbiai atsiliepė apie savo mokytojus, kurie ne tik mokė, bet ir labai nuoširdžiai rūpinosi kultūriniu savo mokinių išprusimu, todėl dovanoti mokyklai jam reiškia tarsi grąžinti skolą už tai, ką svarbaus ir prasmingo patyrė besimokydamas. Dovanotas Jono Graičiūno portretas tarsi įprasmina ir padėką visiems mokytojams, mokyklai, ir norą, kad kuo daugiau žmonių pamatytų jiems svarbų paveikslą. Šis dovanojimas parodo ir moko, kaip galima prisidėti prie žmonių bendrystės, vienybės kūrimo, kaip teikti džiaugsmą ir juo dalintis su kitais.

Mūsų gimnazijos bendruomenė dėkoja R. M. Kuliešiui ir tikisi tolesnio prasmingo bendravimo, o gimnazijos bibliotekoje galima susipažinti su paroda, skirta poeto Jono Graičiūno jubiliejui.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja