Pilietiškumo pamokos Kelmės gimnazistams

2023-06-15_spec

Birželio mėnesį Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos I-II klasių mokiniai dalyvavo netradicinėse istorijos ir pilietiškumo pamokose: paminėjo svarbias visai Lietuvai datas, dalyvavo pilietinėse iniciatyvose. Vieną iš jų – „Vilties paukštis“ – visos šalies mastu organizavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Birželio 14-ąją, Gedulo ir vilties dieną, minint 82-ąsias pirmųjų Lietuvos gyventojų trėmimų metines, gimnazistų sukurti Vilties paukščiai „nutūpė“ prie gimnazijos ir Kelmės kapinėse, prie paminklo Lietuvių tautos kančiai atminti. Čia gimnazistams vyko pilietiškumo pamoka: visų, negrįžusių iš tremties, atminimas pagerbtas tylos minute, uždegta žvakelė, istorijos mokytoja Reda Sakalauskienė apžvelgė istorinius įvykius, direktoriaus pavaduotoja Živilė Klimienė skaitė ištraukas iš buvusio Kelmės gimnazijos mokinio Vinco Gurskio, kuris vos aštuoniolikos metų buvo ištremtas iš Lietuvos, prisiminimų knygos „Mūsų jaunystės auka“. Gimnazistai ir mokytojai aplankė ir Šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Pūtvio-Putvinskio kapą, buvo prisiminti jo nuopelnai atkuriant bei įtvirtinant Lietuvos nepriklausomybę.

Gimnazistai prisiminė ir kitą tragišką istorijos laikotarpį – Antrąjį pasaulinį karą ir jo metu vykdytą žydų tautos Holokaustą. Birželio 9 d. Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje mokiniams organizuota režisieriaus Juan Pablo De Gamboa 2022 metais sukurto filmo „Du medžiai Jeruzalėje“ peržiūra. Šis tarptautinės dokumentinio kino kūrėjų ir animatorių komandos sukurtas filmas siekia išsaugoti skaudžią, bet svarbią istoriją ateities kartoms. Būtinybę išmokti istorijos pamokas ir jų nekartoti minėjo ir po peržiūros kalbėjusi mokytoja R. Sakalauskienė. Ji pacitavo profesorių J. Bauer: „Dabartinė lietuvių tauta nėra  atsakinga už praeities įvykius, bet yra atsakinga už tai, kad šie įvykiai niekada nepasikartotų“. Bibliotekos darbuotoja Virginija Navikienė gimnazistams pristatė knygų apie Holokaustą parodą, kvietė mokinius jas perskaityti, dalyvauti ir šalies bibliotekų projekte „Vasara su knyga“. Po renginio bibliotekoje gimnazistai kartu su mokytojais ėjo į Kelmės Holokausto aukų kapus, juos tvarkė, uždegė atminimo žvakelę.

Kartu su savo auklėtojais Gene Macaitiene, Rasa Rimidyte-Liekiene, Reda Sakalauskiene, Jurgita Jafimoviene, Asta Biliene, Dariumi Barauskiu, socialine pedagoge Jolanta Meškauskiene dalyvaudami šiose netradicinėse veiklose gimnazistai prisiminė ne tik pasaulio, Lietuvos istorijos laikotarpius, bet ir turėjo progos sužinoti, pamąstyti apie tai, kaip šie įvykiai palietė mūsų Kelmę, jos žmones ir ką gali šių dienų visuomenė, kad būtų išsaugota istorinė atmintis, kad gyventume saugiai ir taikiai.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja