Naujos patirtys tarptautiniame seminare

2023-09-15_spec

Kelmės Jono Graičiūno gimnazija tarptautinėje Erasmus+ programoje dalyvauja nuo 2010 metų – esame ir koordinavę projektus, ir dalyvavę juose kaip partneriai. Išbandėme įvairias tarptautinio mobilumo veiklas: trumpalaikius mokinių edukacinius vizitus mokyklose-partnerėse Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Turkijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse, mokytojų kvalifikacijos tobulinimo kursus bei praktinės mokytojų veiklos stebėjimą Italijoje, Islandijoje, Suomijoje. Ši tarptautinė veikla, reikalaujanti iš jos koordinatorių didelio ir atsakingo darbo, suteikia mokyklų bendruomenėms ir ugdomosios naudos, ir skirtingų kultūrų pažinimo, ir tiesiog bendravimo džiaugsmo.

Norint parengti kuo kokybiškesnį projektą, reikia nuolat atnaujinti ir gilinti žinias, ieškoti mokyklų-partnerių, todėl rugsėjo 8-11 dienomis anglų kalbos mokytoja Ineta Leščiauskienė vyko į Vilniuje surengtą tarptautinį seminarą „Aktyvus kūnas – aktyvus protas. Kaip Erasmus+ projektus praturtinti fizine veikla“ (Active Bodies – Active Minds. How to infuse Erasmus+ projects with physical activity). Seminare sulaukta apie 80 dalyvių iš visos Europos Sąjungos: jame dalyvavo ir vaikų darželių, ir gimnazijų, ir universitetų bei nevyriausybinių organizacijų atstovai. Visus dalyvius vienijo fizinio aktyvumo siekis, aktyvaus gyvenimo būdo skatinimas visose gyvenimo srityse.

Seminaro darbotvarkė buvo labai įtempta, vyko daug ir įvairių užsiėmimų. Itin įdomų pranešimą apie smegenų ir fizinės veiklos sąsajas skaitė neuropsichologijos mokslų daktarė Ramunė Dirvanskienė, Comillas Pontifical universiteto profesorė Katia Hueso dalijosi įžvalgomis apie žaidimo lauke privalumus, Gabrielė Tervydytė kalbėjo apie sensorikos svarbą ugdant vaikus, o psichoterapeutė Alina Bechterevė Žukė – apie introviziją. Įkvėpimo būti fiziškai aktyviems ir siekti tikslų sėmėmės iš šių dienų herojaus Aurimo Valujavičiaus pasakojimo apie solo žygį per Atlantą. Trumpos pertraukos ir vakarai buvo skirti prasmingiems pokalbiams ir naujų projektų partnerių paieškoms, atliekant jogos pratimus viešbučio fojė, plaukiojant Nerimi, klajojant Vilniaus senamiesčio gatvelėmis.

Paskutinė seminaro diena – sekmadienis – buvo skirta konkrečiai fizinei veiklai – 5 km distancijos bėgimui kasmetinėje Švietimo mainų ir paramos fondo organizuojamoje akcijoje „Bėk su Erasmus+“. Seminaro dalyviai prisijungė prie kitų 500 Erasmus+ bėgikų mėlynais marškinėliais, taip sudarydami didžiausią ir turbūt linksmiausią komandą. Smagu, kad šioje iniciatyvoje dalyvavo ir J.Graičiūno gimnazijos komanda!

Ką parsivežiau iš seminaro? Pirmiausia, žinoma, praktinių idėjų, kurias kartu su gimnazistais jau ir įgyvendiname. Tikiuosi jomis „užkrėsti“ ir savo kolegas. Parsivežiau entuziazmo, nes mokytojo akys turi degti. Užmezgiau ryšius su įvairių šalių mokyklų atstovais – gal subręs ir naujo projekto idėja?

 

Ineta Leščiauskienė,
anglų kalbos mokytoja metodininkė