Pilietiškumo pamoka su Lietuvos Respublikos Prezidentu

2023-10-11_spec

Spalio 9-oji buvo ypatinga diena ne tik visai mūsų gimnazijos bendruomenei, tačiau ir Kelmės kraštui: tądien rajone lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas taip pat apsilankė ir mūsų mokykloje, Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje, kur dalyvavo pilietiškumo pamokoje-diskusijoje – į ją susirinko gausus būrys vyresniųjų klasių mokinių ir mokytojų iš įvairių Kelmės rajono mokyklų: Tytuvėnų, Kražių Žygimanto Liauksmino, Užvenčio Šatrijos Raganos, Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio, Pakražančio ir, žinoma, mūsų gimnazijos. Aktų salėje LR Prezidentas buvo pasitiktas gausiais plojimais, o muzikinį kūrinį dovanojo muzikos studija „Obertonas“, vadovaujama mokytojo Svajūno Klimo.

Renginio metu vyko diskusija tema „Pilietiškumas: praeities – dabarties – ateities tiltas“. Ši tema pasirinkta neatsitiktinai: su Kelmės kraštu, mūsų gimnazija susijusi ne viena žymi asmenybė, kurios pilietiškumo pavyzdžiu galima sekti, kurių atminimas įamžintas ir mūsų gimnazijos pastangomis: tai reformatų kunigas Konstantinas Kurnatauskas, rašytojas Icchokas Meras.

Diskusijoje dalyvavo LR Prezidentas Gitanas Nausėda, J. Graičiūno gimnazijos direktorius Rimas Bielskis, mūsų gimnazistai Vytautė Pociūtė ir Justas Miliauskas, Justina Macijauskaitė iš Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos, Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio gimnazijos mokinė Elvina Milkintaitė, Tytuvėnų gimnazistė Erika Petrauskaitė. Diskusiją moderavo mūsų gimnazijos mokiniai Amira Lindaitė ir Adrijus Ždanko.

LR Prezidentas kartu su mokiniais dalijosi mintimis apie patriotizmą, pilietiškumą, jo reikšmę visuomenėje. LR Prezidentas Gitanas Nausėda pasakojo, ką jam reiškia būti piliečiu, ragino mokinius puoselėti gimtąją lietuvių kalbą, branginti savo Tėvynę, net jei ir tektų išvažiuoti iš gimtinės, jos nepamiršti. Renginyje taip pat buvo kalbama apie tai, kaip galima šiais laikais skatinti jaunimo patriotizmą. LR Prezidentas pasidalino mintimis, jog dabartiniai jaunuoliai gali skleisti meilę Tėvynei, būti pilietiški ir pasitelkdami įvairias informacines technologijas, kurias, anot LR Prezidento, mokiniai yra įvaldę puikiai. LR Prezidentas Gitanas Nausėda papasakojo, kaip gimė iniciatyva perleisti lietuviškos „Aušros“ mėnraštį. „Aušra“ yra itin reikšmingas leidinys, kuris sunkiu metu skleidė žinią, jog patriotizmas yra labai svarbus, tad LR Prezidento noras pagarsinti „Aušros“ skleidžiamą žinią, pakviesti jaunimą šiuo mėnraščiu domėtis daugiau nei istorijos ir lietuvių literatūros pamokų metu ir paskatino šį leidinį perleisti.

Renginio pabaigoje LR Prezidentas įteikė visoms renginyje dalyvavusioms mokykloms istorines Lietuvos vėliavas su Vyčiu, pasirašė „Aušros“ mėnraščio tomus bei įrašė tokį palinkėjimą mūsų gimnazijos Svečių knygoje: „Mieliems gimnazijos mokytojams ir mokiniams linkiu garbingai tęsti šlovingas gimnazijos tradicijas ir visiems kartu kurti šviesesnę ir gražesnę Lietuvą!“

Šis susitikimas buvo labai įdomus ir mokiniams, ir mokytojams, visi dalyviai susidomėję klausėsi LR Prezidento, kurio mintys pasirodė labai gilios, motyvuojančios ir teisingos.  Buvo didelė garbė sutikti Lietuvos Respublikos Prezidentą savo mokykloje. Tad, kaip ir renginio metu minėjo gimnazijos direktorius R.Bielskis, šis susitikimas paliko didelių įspūdžių, kuriuos tikrai ilgai prisiminsime.

Vitalija Leskauskaitė