Poezijos rudenėlio, skirto poeto Jono Graičiūno atminimui, šventė gimnazijoje

2023-12-04_spec

Paskutinę rudens dieną, lapkričio 30-ąją, Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje jau 23-ąjį kartą vyko tradicinis Poezijos rudenėlis, skirtas paminėti 120-ąjį poeto, rašytojo, vertėjo, redaktoriaus, mokytojo, buvusio Kelmės progimnazijos direktoriaus Jono Graičiūno jubiliejų. Įvairaus amžiaus mokiniai skaitė savo sukurtus eilėraščius, miniatiūras, dainavo savo autorinę dainą. Šiais metais dalyvių sąrašas buvo netrumpas, į šventę susirinko net 18 jaunųjų kūrėjų iš skirtingų Kelmės rajono mokyklų: Kražių Žygimanto Liauksmino, Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijų, Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos, Kelmės „Kražantės“ progimnazijos ir, žinoma, Jono Graičiūno gimnazijos. Renginį muzikos garsais papuošė mūsų gimnazijos muzikos studija „Obertonas“, vadovaujama mokytojo Svajūno Klimo.

Mokinių skaitomos kūrybos klausėsi, ją vertino poetė, rašytoja, puikiai pažįstama Kelmės krašto laikraščio „Bičiulis“ redaktorė Ona Jautakė, poetas, literatų klubo „Vieversys“ vadovas Viktoras Gulbinas ir Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Mickūnienė. Jaunųjų kūrėjų šventę pradėjo mūsų gimnazijos III klasės mokinės Gabija Povilaitytė ir Vitalija Leskauskaitė, kurios pristatė poetą, skaitė keletą jo eilėraščių ištraukų. Vedėjos pasidalino rašytojo mintimis apie kūrybą, meilę, ir, žinoma, daugeliui Poezijos rudenėlio dalyvių aktualią temą – Tėvynę: „Ne niekieno, o Lietuvos buvau ir būsiu visados“ (J.Graičiūnas).

Laukdami komisijos vertinimų, visi jaunieji kūrėjai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėlėse, kurias organizavo lietuvių kalbos mokytoja Vaida Karabienė – kiekvienas dalyvis internetinėje programėlėje „Canva“ kūrė bei apipavidalino eilėraščio posmelį apie rudenį, ateinančią žiemą. Vėliau mokytoja pristatė šiuos dirbtuvėlių metu sukurtus mokinių darbus, kurie buvo vaizdingi ir įdomūs.

Renginio pabaigoje kalbėję O. Jautakė, V. Gulbinas aptarė mokinių kūrybą, buvo paminėta, kad visi dalyviai nusipelno didžiausios pagarbos už tai, kad išdrįso skaityti savo kūrinius  visiems. Poezijos rudenėlyje dalyvavę mokiniai buvo apdovanoti Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus dovanomis, mūsų gimnazijos technologijų centre gamintais suvenyrais, o kūrėjų klubo „Vieversys“ dovana atiteko Evelinai Andrijauskaitei, J. Graičiūno gimnazijos IVa klasės mokinei, atlikusiai savo autorinę dainą;  „Bičiulio“ redakcijos dovana įteikta Smiltei Butkutei, Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos 2g klasės mokinei.

Gimnazijos direktorius Rimas Bielskis padėkojo visiems renginio dalyviams, jų mokytojams, paragino ir ateityje dalyvauti šioje tradicinėje šventėje. Direktorius dėkojo ir mokinių kūrybos vertintojams bei šventės organizatorėms – mūsų gimnazijos lietuvių kalbos mokytojoms ir joms talkinusiems kolegoms. Kiekvienas mokinys, dalyvavęs renginyje, klausęs poezijos, įgavo daug motyvacijos kurti ir nebijoti to parodyti kitiems.

Vitalija Leskauskaitė