Diena VILNIUS TECH universitete

2024-02-05_spec

Vasario 1 d. II-IV klasių gimnazistai vyko į VILNIUS TECH universitetą dalyvauti mokymuose ir susipažinti su studijų programomis.

Antrokų komanda su fizikos mokytoja Rasa Gabšyte ir IT specialistu Mantvydu Burzdžiumi dalyvavo Europos kosmoso agentūros inicijuotame mokomųjų palydovų konstravimo konkurso „CanSat Lietuva“ įvadiniame seminare, kurio metu iš visos šalies atrinktoms 26 mokinių komandoms vyko mokymai ir buvo suteiktos visos priemonės, reikalingos palydovo modelio konstravimui. Konkurso metu mokiniai atliks visa tai, ką atlieka tikrus kosminius palydovus konstruojančios komandos: turės išsikelti misijos tikslus, projektuoti „CanSat“ modelį, atlikti sistemos bandymus, paleisti sukurtą modelį ir analizuoti gautus mokslinius duomenis. Mokiniams reikės sukonstruoti skardinės dydžio palydovus, skirtus simuliuoti tikrų palydovų skrydį: perkrovas raketoje, ryšio įjungimą ar trumpus ryšio seansus. Sukurtas technologijas gegužės 10 d. mokinių komandos pademonstruos finaliniame konkurso, kuris vyks Molėtų aerodrome, etape. Nugalėjusi komanda atstovaus Lietuvai birželio 17–18 d. Nyderlanduose vyksiančiame Europos kosmoso agentūros organizuojamame renginyje „Inžinierius vienai dienai“. Lietuvoje šį konkursą, kuriame dalyvauja 13–18 metų mokiniai, organizuoja Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupė, Lietuvos etnokosmologijos muziejus ir VILNIUS TECH universitetas.

Kol antrokai mokėsi seminare, III-IV klasių gimnazistams VILNIUS TECH universiteto Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro vyriausioji specialistė Valerija Bernotienė parengė profesionalias, aktyvias keturių valandų profesinio veiklinimo edukacijas. Kartu su karjeros specialiste Loreta Šukliene mokiniai susipažino su Mechanikos fakultetu ir laboratorijomis, kurias pristatė vedėjas Mantas Makulavičius. Laboratorijose turėjome galimybę pamatyti robotus humanoidus, sužinojome, kur ir kaip robotai gaminami, kokios jų funkcijos, kaip jie panaudojami pramonėje, buityje. Statybos fakultete prodekanė Loreta Kanapeckienė pasakojo apie verslo pagalbą studentams įsidarbinant, apie plačias tarptautinės programos Erasmus+ galimybes. Ekskursijų į šio fakulteto laboratorijas metu 2023 metais geriausiu išrinktas universiteto dėstytojas Arnoldas Šneideris šmaikščiai, suprantamai ir profesionaliai parodė studentų veiklas laboratorijose, stebėjome kelis atliekamus bandymus – tyrimus. Susitikimo su Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktore Juste Rožėne metu mokiniai aptarė stojimo į VILNIUS TECH galimybes, stojimo sąlygas ir tvarką, specialistų poreikį, absolventų karjeros galimybes.

Vizitas padėjo mokiniams geriau pažinti VILNIUS TECH universiteto ypatumus, studijų erdves, techninę bazę, studentų kasdienybę, absolventų paklausą darbo rinkoje.

Loreta Šuklienė,
karjeros specialistė