Gimnazijoje kilo „Muzikos dirižablis“

2024-03-04_spec

Kovo 1 d. Kelmės J. Graičiūno gimnazijoje jau 15-ąjį kartą vyko „gyvai“ grojančių jaunimo grupių festivalis „Muzikos dirižablis“. Per tuos metus gimnazijos scenoje grojo grupės iš Vilniaus ir Kauno, Šiaulių ir Radviliškio, Klaipėdos ir Neringos, Molėtų, Naujosios Akmenės, Kuršėnų, Tytuvėnų, Kelmės ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių. Visą savaitę iki renginio gimnazijos TV transliavo akimirkas iš įvairių metų festivalių.

Tradiciškai festivalio metu išrenkami geriausi jaunieji atlikėjai, šiemet juos vertino profesionalūs muzikantai, kurių pirmuosius pasirodymus matė mūsų gimnazijos bendruomenė: tai buvę  gimnazistai, muzikos studijos „Obertonas“ dalyviai Faustas Venckus, dabar – kompozitorius ir multiinstrumentalistas, muzikos įrašų prodiuseris ir garso inžinierius, dirbantis su GJan, G&G Sindikatu, Jazzu, Mantu Jankavičiumi, kitais žymiais atlikėjais; gitaristas Mantas Ralovėcas, grojantis grupėje Mantas ir Girmantė, muzikuojantis kartu su Vidu Bareikiu, 8 Kambariu, Mantu Ben, Mėnulio faze; Rytis Vasiliauskas, grupės „Žalvarinis“ boso gitaristas, agentūros „Rootslive gyvos muzikos projektai“ vadybininkas ir projektų prodiuseris. Kasmet festivalio dalyvius vertina ir kartu su obertoniečiais gimnazijoje grojęs Viktoras Jonušis, dabar – dainų autorius ir aranžuotojas, įvairių gitaristų konkursų laureatas. Faustas, Mantas, Rytis, Viktoras ir pradėjo renginį kartu muzikuodami scenoje.

Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Kelmės rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Ieva Lasauskienė. Renginio vedėjai Adrijus Ždanko ir Amira Lindaitė, pasidžiaugę ir festivalio 15 metų, ir Kelmės 540 metų jubiliejais, į sceną pirmiausia pakvietė groti mūsų gimnazijos muzikos studiją „Obertonas“: Ugnių Myniotą, Eveliną Andrijauskaitę, Vėjūnę Vasiliauskaitę, Haroldą Žičkų, Tadą Andrijauską, Dominyką Žimkų, Mykolą Karyzną, Augustę Gečaitę, Skaistę Kudžmauskaitę, Martyną Skrodenytę, Gretą Burzdžiūtę, Skaistę Valiuškaitę. „Obertono“, kuriam vadovauja Svajūnas Klimas, pasirodymą pradėjo jaunesnieji mokiniai, studijoje pradėję muzikuoti tik šį rudenį, koncertą tęsė grupės muzikantai, kurie jau ketverius metus dalyvauja įvairiuose muzikiniuose renginiuose.

Daugiau kaip dešimtmetį festivalyje dalyvauja grupės iš Šiaulių J. Janonio gimnazijos. Šiemet energingoji „Empyrean“ (vadovas Laimonas Tamošiūnas) siūlė pasiklausyti metalo muzikos. Šiaulių St. Šalkauskio gimnazijos muzikantai, vadovaujami Vilmos Klumbytės, „Muzikos dirižablyje“ groja kasmet nuo 2014-ųjų – šiemet festivalyje dalyvavo šios gimnazijos grupė „Neregėta Katuva“, pasižymėjusi instrumentų įvairove, kūrinių aranžuotėmis. Vilniaus Pilaitės gimnazijos grupė „Absoliutūs Aberantai“ dovanojo žiūrovams dvi emocingai atliktas lietuviškas dainas, kitai šios gimnazijos grupei „Pirmokai“ būdingos klasikinio muzikavimo, bliuzo, roko improvizacijos. Abiejų grupių vadovė – Kristina Žebrauskaitė-Šileikienė. Savarankiškai muzikuojantį „Trio“ iš Vilniaus vienija meilė džiazui ir bliuzui – šių stilių kūriniai ir pagroti klausytojams. Grupė „Way“ iš Kauno, kuriai vadovauja Rolandas Babraitis, nudžiugino savitomis gerai žinomų kūrinių interpretacijomis.

Renginio pabaigoje, po muzikinių dūzgių, padėkos raštai ir gimnazijoje sukurti suvenyrai bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus dovanos įteiktos visoms grupėms, geriausiems festivalio muzikantams ir jų vertintojams. Geriausių festivalio muzikantų apdovanojimus pelnė gitaristai Ugnius Myniotas, David Gilferding, Gerarda Voverytė, vokalistės Saulė Šileikytė, Milda Butkutė, Simona Kievišaitė – pastaroji grojo ir mušamaisiais, klavišininkas ir gitaristas Vėjas Butkus. Festivalio muzikanto Grand Prix įteiktas vokalistui ir gitara grojusiam Joriui Balužiui iš grupės „Pirmokai“.

Buvo padėkota „Muzikos dirižablio“ sumanytojui ir koordinatoriui Svajūnui Klimui, scenografiją kūrusiam Martynui Turevičiui, garso operatoriui Mantvydui Burzdžiui, jiems padėjusiems gimnazistams ir kitiems, organizavusiems festivalį. Jo rengėjams talkino ir Kelmės švietimo pagalbos tarnyba.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja