Paminėta Kovo 11-oji ir Kelmės 540 metų jubiliejus

2024-03-14_spec

Artėjant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai bei minint Kelmės 540 metų jubiliejų, Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje vyko keletas renginių, į kuriuos buvo įtraukti visi gimnazijos mokiniai. Renginius organizavo istorijos mokytojos metodininkės Rima Servienė ir Reda Sakalauskienė, joms padėjo gimnazijos IT specialistas Mantvydas Burzdžius.

Kovo 7 d. vyko srautinė istorijos pamoka-konferencija „Lietuva ir Kelmė istorijos tėkmėje“, kurioje dalyvavo I-II klasių mokiniai. Gimnazijos antrokai, kuriems pasiruošti padėjo mokytoja R. Servienė, pristatė savo parengtus projektus, kurie buvo susiję su Kelmės istorija nuo pat vardo paminėjimo ligi šių dienų. Išklausyti pranešimai apie Kelmės vardo kilmę, apie garsius žmones, kurie yra kilę iš mūsų krašto, pristatyta galerija po atviru dangumi ir kt. Renginyje taip pat dalyvavo ir Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vyresnysis bibliotekininkas, buvęs mūsų gimnazijos istorijos mokytojas Egidijus Ūksas, kuris papasakojo apie dvarininkus Gruževskius, buvusius Kelmės dvaro šeimininkus.

Kovo 8 d. gimnazijoje vyko protų mūšis „Kelmei 540“, kuriame dalyvavo III-IV klasių mokiniai – kiekviena klasė turėjo deleguoti į komandą po 4 atstovus. Protų mūšį sudarė penki turai: datos ir įvykiai, žmonės ir įvykiai, Kelmė senose fotografijose, vaizdai, bendrieji klausimai apie Kelmę. Klausimai buvo gana sudėtingi: kai kuriuos atsakymus reikėjo išmąstyti, prisiminti, o kai kuriuos tiesiog pabandyti atspėti. Kiekvienos komandos darbą vertino, taškus skaičiavo ketvirtokai Aušra Beinorytė ir Edvinas Averlingis, kurie renginio pabaigoje pasidalino ir šmaikščiais atsakymais, kuriais mokiniai bandė pelnyti taškus. Daugiausia taškų surinko apie Kelmę geriausiai žinojusi IVb klasės komanda, tačiau nuo jos nedaug atsiliko IIIc klasės mokiniai. Žinoma, visko žinoti yra neįmanoma, tačiau tikriausiai kiekvienas šio renginio pabaigoje išėjo išgirdęs kažką naujo apie Kelmės kraštą ir galbūt ši informacija išliks atmintyje, bus naudinga kitame protų mūšyje ar istorijos pamokų metu.

Šie renginiai buvo įdomūs ir smagūs, mokiniai noriai rengė pristatymus, varžėsi protų mūšyje, tad laikas buvo praleistas ne tik linksmai, bet ir naudingai: buvo sužinota daug informacijos apie gimtąjį kraštą, paminėta Kovo 11-oji ir Kelmės 540 metų jubiliejus.

Vitalija Leskauskaitė