Projekto „Atgal į mokyklą” renginys gimnazijoje

2024-04-18_spec

„Atgal į mokyklą’’ – tai projektas, kurį organizuoja Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, bendradarbiaudama su kitomis valstybės institucijomis. Iniciatyvos metu diplomatai ir kiti valstybės tarnautojai vyksta į Lietuvos mokyklas ir veda pamoką apie Europos Sąjungą, kuo narystė joje svarbi ir naudinga Lietuvai, ką reiškia būti ES piliečiu, kokios svarbiausios ES aktualijos. Į šį projektą patenka ne visos mokyklos, todėl labai džiaugiuosi, kad mūsų gimnazija turėjo galimybę įsitraukti į šį reikšmingą projektą.

Balandžio 17-ąją gimnazijoje susitikti su gimnazistais ir mokytojais atvyko Alfonsas Eidintas – istorikas, rašytojas, diplomatas, dirbęs ambasadoriumi ir atstovavęs Lietuvai net penkiose valstybėse, VU profesorius (dėstęs ir mūsų gimnazijos istorijos mokytojai), habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, kilęs iš Kelmės rajono, Vaiguvos, Kelmės garbės pilietis. Renginyje kartu su A. Eidintu dalyvavo ir jį pristatė ilgametis draugas ir kraštietis Eugenijus Šaltis –  pedagogas, žurnalistas, visuomenininkas, Tauragės garbės pilietis. Baigęs vidurinę mokyklą A. Eidintas svajojo tapti žurnalistu, ir nors nepasuko šiuo keliu, turėdamas įgimtą talentą kurti  parašė daugybę straipsnių, knygų. Rašyti paskatino meilė istorijai, įdomių temų atradimas, o rašė lietuvių emigracijos, XX amžiaus Lietuvos istorijos klausimais, tyrinėjo Holokaustą Lietuvoje, Izraelio valstybės atsiradimą, šiuolaikinę diplomatiją; parašė Lietuvos prezidentų Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio ir Kazio Griniaus biografijas, istorinių romanų trilogiją „Ieškok Maskvos sfinkso“„Erelio sparnų dvelksmas“ ir „Aukštai šaltos žvaigždės“. Už knygą „Pūga prie Memelio” pelnė Ievos Simonaitytės literatūrinę premiją.

Netradicinės pamokos metu mokyklos bendruomenei A.Eidintas papasakojo apie savo kaip diplomato karjerą, iššūkius atstovaujant savo Tėvynei užsienyje, įtaigiai kalbėjo apie Europos Sąjungos ir NATO reikšmę Lietuvai. Anot A. Eidinto, ką tik atgavusios nepriklausomybę mūsų valstybės diplomatų kelias buvo nelengvas, jis su kolegomis daug dirbo dėl Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą ir NATO, buvimas jų narėmis Lietuvai labai svarbus, ypač šiandieniniame kontekste, Europoje vykstant karui. Diplomatas paminėjo, kad Antrojo pasaulinio karo metais Lietuva neturėjo sąjunginikių, buvo neutrali, o tai labai prisidėjo prie tolesnio valstybės likimo. Mokinių paklaustas, kokių savybių reikia norint tapti diplomatu, svečias pasakė, kad reikia mokėti bent dvi užsienio kalbas, labai gerai – lietuvių kalbą, įtaigiai dėstyti mintis raštu ir gebėti klausytis. A. Eidinto nuomone, diplomatijoje baigtinių darbų nėra, kiekvienas projektas tampa tęstiniu, o tai karjeros pradžioje jį truputį erzino. Diplomato ir gimnazistų susitikimas simboliškai užbaigtas klausimu, ką A. Eidintui reiškia diplomatijos sąvoka, į kurį buvo atsakyta: „Diplomatija – Lietuvos interesų gynimas, pastangos dėl savo valstybės gerovės”. A. Eidintas susitikimą baigė linkėjimu gimnazistams išbandyti naujus dalykus ir siekti svajonių, nes gyvenimas tikrai nėra nuobodus. Pasibaigus renginiui gimnazijos bibliotekai diplomatas padovanojo savo knygų, o Svečių knygoje paliko tokį įrašą: „Mieliems kraštiečiams, kaip Vaiguvos kilmės žmogus, linkiu geros sveikatos ir visų vilčių išsipildymo“.

Manau, tai buvo viena įdomiausių ir naudingiausių netradicinių pamokų mokykloje, labai įdomu sužinoti apie diplomato profesiją iš autoritetingo žmogaus, ambasadoriaus, kuris sprendė realius klausimus, susijusius su Lietuvos stojimu į Europos Sąjungą ir NATO. Ši pamoka paskatino mokinius mąstyti ir apie netradicinių profesijų pasirinkimą.

Kamilė Stamburaitė