Atvirų durų savaitė gimnazijoje

2024-05-08_spec

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje vyko tradicinė Atvirų durų savaitė, kurios metu organizuoti įvairūs renginiai – juose laukta visų, kuriems buvo įdomu susipažinti su gimnazijos veikla.

Karjeros dieną, kurią organizavo karjeros specialistė Loreta Šuklienė, į gimnaziją susitikti su dabar besimokančiais gimnazistais iš įvairių miestų atvyko 77 laidos abiturientai: KTU absolventas, UAB „Enefit Green“ atsinaujinančios energetikos projektų vadovas Egidijus Tavoras, VDU Humanitarinių mokslų fakulteto absolventė, dabar šio universiteto vyriausioji absolventų koordinatorė Eimantė Korytė, Vilnius TECH universiteto Multimedijos ir kompiuterinio dizaino studijas baigusi ir VU Šiaulių akademijoje dirbanti Emilija Sasnauskaitė, Lietuvos sporto universiteto ir LSMU absolventė, fotografė, įkūrusi savo elektroninę parduotuvę, Gvidonė Miklovaitė bei nuotoliu prie susitikimo prisijungęs VDU bei M. Riomerio universiteto absolventas, BC Wolves rungtynių scenaristas Titas Servutas. Jie dalijosi prisiminimais apie gimnaziją, pristatė savo studijas bei profesijas, negailėjo patarimų mokiniams, kaip prasmingai išnaudoti savo laiką mokykloje, kas yra svarbu studijuojant, siekiant karjeros. Buvę gimnazistai dėkojo savo mokytojams, pabrėžė, kad gimnazijoje jie ne tik įgijo akademinių žinių, bet ir išmoko gyvenimiškų pamokų, čia jautėsi saugūs, suprasti, išgirsti. Jie akcentavo draugišką bendruomenę ir jaunimui suteiktą galimybę rinktis, išsakyti nuomonę, įgyvendinti savo idėjas.

Įvairius Gimnazistų dienos renginius organizavo gimnazistų taryba ir jos koordinatorė Jovita Gerbenienė. Direktorius Rimas Bielskis papasakojo apie Tūkstantmečio mokyklų projekto, kuriame dalyvauja ir mūsų gimnazija, veiklas. Pirmokai pristatė projektinį darbą „Ką parodyčiau į Kelmę atvykusiam svečiui?“ apie akmentašystės tradiciją Kelmėje – šis projektas buvo skirtas Kelmės 540 metų jubiliejui. Išklausytas gimnazistų komandos misija „AMIR“ projekto „CanSat Lietuva“ pristatymas, o buvęs gimnazistas Ričardas Andriuška papasakojo apie savo fotografijų parodos „Ką slepia naktis?“, kuri eksponuojama gimnazijoje, sukūrimą. Gimnazistai dalyvavo protmūšyje „Viskas apie pasaulį, Lietuvą ir Kelmę“, sportinėse-orientacinėse varžybose, atliko kūrybinę užduotį „Mano klasė 2023-2024 m.m.“. Buvo apdovanoti nominacijas pelnę mokiniai ir mokytojai, išrinkta šauniausia klasė – ja tapo IIIb klasė. Išrinktas naujas gimnazistų prezidentas antrokas Adrijus Ždanko, kuris nuo rugsėjo mėnesio pakeis dabartinį Edviną Averlingį.

Būsimųjų gimnazistų dieną mokiniams iš kitų mokyklų, kartu atvykusiems jų tėvams, mokytojams buvo pristatyta gimnazijos veikla, akademiniai ir neformaliojo ugdymo pasiekimai, mokinių ugdymosi sąlygos ir galimybės, papasakota apie vykdomus projektus. Surengta ekskursija po mokyklą – apžiūrėti Informacijos, Technologijų, Sveikatingumo centrai, gamtos mokslų laboratorija, muzikos ir garso įrašų studija, 3D klasė, IT, fizikos ir kitų mokomųjų dalykų kabinetai.

Anglų kalbos dieną gimnazijoje buvo organizuota Kelmės rajono mokyklų 8-12 klasių mokinių anglų kalbos konferencija „Are We Robots Or Are We Humans?“. Pranešimus dirbtinio intelekto ir modernių technologijų temomis skaitė mokiniai iš J. Graičiūno, Tytuvėnų, Užvenčio Šatrijos Raganos, Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijų, „Kražantės“ progimnazijos, „Aukuro“ pagrindinės mokyklos. Konferencijos pertraukos metu mokiniai dalyvavo protmūšyje apie Kelmę, o  mokytojams surengta metodinė valanda „Anglų kalba – integracijos galimybės mokykloje“. Jos metu išklausytas J. Graičiūno gimnazijos anglų kalbos mokytojos ir šios dienos koordinatorės  Rasos Rimidytės-Liekienės pranešimas, dalintasi metodine medžiaga, diskutuota apie anglų kalbos dėstymo aktualijas.

Knygos dienos metu buvo pristatyti gimnazijos Leidybos centro darbai. Šiemet išleista antros klasės gimnazistės Godos Rukšytės autorinės kūrybos – piešinių, miniatiūrų, eilėraščių – rinktinė „Sielos kampelis“. Išleistas ir jubiliejinis – 25-asis gimnazijos Mokinių ir mokytojų kūrybos almanacho numeris, jame – per šimto autorių kūrybiniai darbai: eilėraščiai, miniatiūros, rašiniai lietuvių ir anglų kalbomis, įvairia technika sukurti piešiniai, fotografijos, integruoti matematikos ir menų projektai, muzikos kūrinys. Almanacho „Sugrįžimų“ skyriuje, kuriame publikuojama jau baigusių gimnaziją kūryba, – buvusios gimnazistės Miglės Laurinavičiūtės, šiuo metu studijuojančios VU Filosofijos fakultete vaikystės pedagogiką, muzikinis kūrinys ir žodžiai, skirti savo mokyklai: „Jausmas, kai tu jautiesi svarbus, suprastas ir mylimas, kai gali jaustis savimi, mane lydėdavo ne tik namuose, bet ir mokykloje – Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje. Ten visada jaučiausi mylima, išgirsta ir suprasta. Ją prisimenu su šypsena ir tik su teigiamomis emocijomis“. Leidinius pristatė jų sudarytoja gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Živilė Klimienė, dailės mokytoja Irena Arlauskienė, anglų kalbos mokytoja Ineta Leščiauskienė, matematikos mokytoja Romutė Kurmienė. Gimnazijos bibliotekoje parengta įvairių metų Mokinių ir mokytojų kūrybos almanachų paroda.

Padėkos ir muzikos dieną direktorius R. Bielskis pasidžiaugė prasmingais gimnazijos bendruomenės metų darbais, dėkojo į aktų salę susirinkusiems mokytojams, mokiniams, jų tėvams, gimnazijos darbuotojams. Įteiktos šešios premijos gimnazistams: „Hipokrenės“ premija už kūrybinius laimėjimus įteikta IIa klasės mokinei Godai Rukšytei, Informacijos mainų ir švietimo centro įsteigtą „Amatų“ premiją pelnė IVc klasės mokinys Ervinas Janušauskas, „Mokslo“ premijos laureatu tapo IIc klasės mokinys Rokas Miliauskas, „Muzikos“ premiją jos steigėjas Alvydas Šlefendorfas įteikė IVc klasės mokiniui Ugniui Myniotui, Kelmės tinklinio sporto klubo „Rūta“ įsteigtos „Sporto“ premijos laureatė – IIc klasės mokinė Atėnė Peleckytė, o gimnazijos mecenato Antano Mikalajūno premija įteikta IIIc klasės mokinei Vitalijai Leskauskaitei. Renginio metu padėkos raštais už pasiekimus olimpiadose, konkursuose, varžybose apdovanota beveik šimtas gimnazistų. Koncertą surengė mokytojo Svajūno Klimo vadovaujama muzikos studija „Obertonas“.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja