Tradicinė aukštųjų mokyklų mugė J.Graičiūno gimnazijoje

1www

„Norim pagirti organizatorius už tokį puikų renginį. Kitos mokyklos galėtų imti pavyzdį iš jų rengiant panašias veiklas savose mokyklose. Mokiniams tai didžiulė nauda, galimybė teisingai pasirinkti studijas pabaigus gimnaziją“, – taip apie Kelmės J.Graičiūno gimnazijoje organizuotą Aukštųjų mokyklų mugę sakė M.Romerio universiteto atstovai, o svečiai iš Klaipėdos valstybinės kolegijos teigė, kad tai vienas kokybiškiausių studijas, būsimąsias profesijas pristatančių renginių, kuriuose jiems teko dalyvauti. Klaipėdiečiai gyrė Kelmės gimnazistus už jų sumanumą, norą kuo daugiau sužinoti apie studijų programas, o Aukštųjų mokyklų mugės rengėjams palinkėjo jėgų ir idėjų organizuojant tokius renginius.

Profesinės karjeros planavimas yra procesas, kuris prasideda vaikystėje ir tęsiasi visą gyvenimą. Karjeros planavimas neatsiejamas nuo asmenybės, todėl kiekvienas jaunuolis turėtų žinoti, kuo nori būti, kokią profesiją pasirinkti, kaip to siekti dabar ir ką būtina padaryti ateityje. Planuojant profesinę karjerą kiekvienam jaunam žmogui svarbu įvertini savo galimybes, atskleisti savo interesus, poreikius ir išsiaiškinti, kurie iš jų yra svarbiausi.  Pažinus save, reikia pažinti profesiją, kad nuspręstume, ar galimybės atitinka profesijai keliamus reikalavimus.

Gaila, bet neretai abiturientai renkasi ne paklausias darbo rinkoje studijų programas, o „prestižines“, nors pastarųjų specialistų darbo rinkoje yra per daug, jiems sunku rasti darbą. Taigi jau mokykloje būtina mokiniams padėti teisingai pasirinkti norimas studijas, būsimąją profesiją.

Kelmės J. Graičiūno gimnazijoje daug dirbama šia linkme, įkurtas Profesinio informavimo taškas, bendradarbiaujama su socialiniais partneriais, organizuojami susitikimai, sukaupta daug informacinės medžiagos, dalyvaujama įvairiuose projektuose.

Jau tradicija tapo gimnazijoje organizuoti Aukštųjų mokyklų mugę. Renginio tikslas – pateikti mūsų gimnazijos mokiniams pačią naudingiausią, pačią svarbiausią informaciją apie studijas Lietuvoje ir užsienyje. Šiemet lapkričio pabaigoje vykusi mugė trečioji. Praėjusiais mokslo metais gimnazistai sulaukė keturiolikos aukštųjų mokyklų atstovų, šiais – šešiolikos. Studijų programų, studentiško gyvenimo pristatyti atvyko dešimties universitetų (A. Stulginskio, ISM Vadybos ir ekonomikos, Kauno technologijos, Klaipėdos, Lietuvos sveikatos mokslų, Mykolo Romerio, Šiaulių, Vilniaus Gedimino Technikos, Vilniaus, Vytauto Didžiojo) ir keturių kolegijų (Klaipėdos valstybinės, Šiaulių valstybinės, Šiaurės Lietuvos ir Aukštosios jūreivystės mokyklos) dėstytojai ir studentai. Su studijų užsienyje ypatumais supažindino „kalba.lt/studijos uzsienyje“ ir „FOX universitetai“ atstovai. Mugėje dalyvavo antrų, trečių ir ketvirtų gimnazijos klasių mokiniai. Jie galėjo atsirinkti tai, kas svarbu ir naudinga, sulaukti atsakymų į visus klausimus.

Renginyje dalyvavo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) valdybos pirmininko pavaduotojas KTU docentas Saulius Raila. Salėje itin gausiai susirinkusiems gimnazistams jis pristatė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrojo priėmimo organizavimo ypatumus 2013 ir 2014 metais. Aukštųjų mokyklų atstovai po savųjų mokslo įstaigų pristatymo aktų salėje persikėlė į klases. Atskiruose kabinetuose jie dirbo su gimnazistais: suteikė naudingos informacijos, atsakė į gimnazistų klausimus, diskutavo.

Aukštųjų mokyklų mugę gimnazijos informacijos centro vadovei Loretai Šuklienei surengti padėjo gimnazijos administracija, klasių auklėtojai, mokytojai, darbuotojai. Visiems jiems nuoširdžiai dėkoju!

Kelmės J. Graičiūno gimnazijos karjeros koordinatorė Loreta Šuklienė

 

Gimnazistų atsiliepimai apie Aukštųjų mokyklų mugę

Viktorija Preitakaitė:

Ši Aukštųjų mokyklų mugė buvo tikrai labai naudinga. Dabar esu visiškai įsitikinusi, kur noriu studijuoti ir ko sieksiu. Labiausiai patiko, kad užduoti klausimus galėjome patiems studentams, nes būtent jie žino, kas mums rūpi ir kas yra svarbiausia. Smagu, kad mūsų mokykloje yra tokių renginių, kai per 45 minutes apsisprendžiau, ko sieksiu visą gyvenimą ir kokia kryptimi man keliauti.

 

Aurimas Galkontas:

Pamatęs, kad mūsų mokykloje įvyks aukštųjų mokyklų mugė, labai apsidžiaugiau, kadangi nėra laiko nuvažiuoti į kitus miestus, į universitetų atvirų durų dienas, todėl panorau nors čia daugiau sužinoti apie universitetus ir jų priėmimo sąlygas. Iš pradžių buvome supažindinti su nauja priėmimo į aukštąsias mokyklas sistema, po to visi išsiskirstėme į kabinetus, kuriuose buvo aukštųjų mokyklų atstovai. Aš ėjau tik į tuos universitetus, kuriuose yra mano norima specialybė ir visi trys universitetai mane nustebino savotiškai maloniai bei skirtingai. Tačiau man labiausiai patiko LSMU atstovai – medicinos studentai, kurie mums papasakojo apie savo gyvenimą universitete ir dalinosi savo įspūdžiais, rodė nuotraukas ir nuotaikingai atsakinėjo į  mūsų užduodamus klausimus. Laukiu kitais metais sugrįžtant šios mugės, džiaugiuosi ir tikrai nesigailiu, kad joje apsilankiau.

 

Monika Tallat – Kelpšaitė:

J. Graičiūno gimnazijoje vykusioje Aukštųjų mokyklų mugėje mus plačiau supažindino su įstojimo į aukštąsias mokyklas sąlygomis, kokios įstaigos parengia tam tikrus specialistus ir ką galime dirbti pabaigę mokslus. Šioje mugėje sužinojau atsakymus į man rūpimus klausimus apie įstojimo reikalavimus, kokios specialybės yra paklausiausios.  Man Aukštųjų mokyklų mugė buvo naudinga, nes daugiau sužinojau apie įvairias siūlomas specialybes, kur studijuoti, norint įgyti patinkančią specialybę, apie karjeros galimybes, susidariau vaizdą apie studentišką gyvenimą. Džiaugiuosi, kad gimnazija organizuoja tokius renginius.


Vytautas Vyšniauskas:

Viena vertus, Aukštųjų mokyklų mugė man padėjo konkretizuoti savo planus, kita vertus, iš dalies juos sujaukė, kadangi pasirinkimo spektras yra gan platus. Studentai, kurių čia buvo ne mažiau nei lektorių, padėjo susidaryti aiškesnį studentiško gyvenimo vaizdą. Žinoti, kas laukia akis pakėlus virš popieriaus krašto, kokia padėtis mitais apipintuose bendrabučiuose, ypač svarbu. Apie studijas skirtinguose universitetuose taip pat sužinojau keletą niuansų. Nesu tvirtai apsisprendęs dėl savo ateities, tačiau aiškiau matau jos galimus scenarijus. Už tai galiu padėkoti Aukštųjų mokyklų mugės organizatoriams.

 

Deimantė Adomaitytė:

Paskutiniąją lapkričio dieną vykusi Aukštųjų mokyklų mugė leido mums artimiau susipažinti su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis bei suteikė vertingos informacijos apie ateities studijas. Iki galo buvo išaiškintos 2014 metų stojimo į aukštąsias mokyklas sąlygos, stojamojo balo skaičiavimo sistema bei daugelis kitų man nerimą kėlusių klausimų. Iš 16 atvykusių universitetų nusprendžiau aplankyti Vilniaus ir Kauno technologijos universitetus. Per 45 minutes universitetų atstovai stengėsi kuo daugiau papasakoti apie studentiško gyvenimo ypatybes ir studijų programas, atsakyti į mus dominančius klausimus. KTU studentai plačiau supažindino su savo studijuojamomis specialybėmis ir veikla studentų atstovybėje. Labai įdomu buvo išgirsti apie jų nuotykius ir santykius su dėstytojais bei gyvenimą bendrabučiuose. Per visą susitikimą teko ne kartą nusijuokti, visų veiduose švietė šypsenos. Manau, šią Aukštųjų mokyklų mugę prisiminsiu dar ilgai, nes jos metu pasisėmiau puikios nuotaikos ir žinių apie taip nenumaldomai artėjančias studijas.

 

 Rokas Stankus:

Apie tai, kur planuoju studijuoti, jau buvau nusprendęs. Šių metų dalyvavimas mugėje apsisprendimo nepakeitė, bet buvo naudingas. Buvo labai malonūs KTU atstovai, viską papasakojo iš savo, kaip studentų, patirties. Tokie susitikimai labai reikalingi ir ačiū organizatoriams, kad surengė tokią dieną.