Šventėme Europos kalbų dieną

prie pavadinimo

Šių metų rugsėjo 28 dieną mūsų gimnazijoje paminėta Europos kalbų diena. Pradėdama šį renginį gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Ž.Klimienė apžvelgė, kas padaryta gimnazijoje šią dieną pasitinkant.

Buvo pristatyta jau antrus metus vykdomo ir mūsų gimnazijos koordinuojamo tarptautinio Erasmus+ projekto „Menų spaustuvė“ veikla. Daugybė mokinių rugsėjo mėnesį dalyvavo rašinių ir piešinių  konkurse „Ateities mokykla“: vieni rašė rašinius lietuvių, anglų ar vokiečių kalbomis, kiti piešė savo ateities mokyklą. Buvo parengta rašinių ir piešinių paroda „Ateities mokykla“. Tokį pat konkursą savose mokyklose surengė ir projekto partnerės – Prancūzijos, Ispanijos, Italijos ir Vokietijos mokyklų bendruomenės. Šio konkurso rezultatus apžvelgė ir geriausių kūrinių autorius apdovanojo Erasmus+ projekto koordinatorė anglų kalbos mokytoja I. Leščiauskienė ir direktoriaus pavaduotoja Ž. Klimienė.

Ž. Klimienė papasakojo, kad per istorijos pamokas trečių klasių gimnazistai rengė pateiktis apie įvairių epochų švietimą, apie ES indėlį ugdant jaunimą, pristatė Lietuvos švietimo istoriją. Per etikos pamokas kalbėta apie kalbos etiketą, per lietuvių kalbos pamokas, klasės valandėles – apie lietuvių kalbos grožį, jos vietą Europos kalbų grupėje…

Renginio metu tarptautinio Comenius projekto „Sugriaukime stereotipus, kurkime naują Europą“ dalyviai – trečiokai G. Rimkutė, R. Budreckis, K. Zavadskis ir M. Jafimovas pristatė baigiamąją projekto išvyką į Ispaniją. Jie trumpai papasakojo savo įspūdžius iš šios šalies ir parodė nuotaikingą filmuką, kuris atskleidė vizito veiklas ir nuostabius Ispanijos vaizdus.

Vėliau savo patirtimi Vokietijoje pasidalino ketvirtokas M. Petkevičius. Jo pranešimas vadinosi „Kalbos atveria kelius į pasaulį“. Martynas papasakojo apie iš tiesų įdomią vasarą užsienyje, darbą statybos firmoje, atskleidė emigranto gyvenimo detales. Jis dar kartą priminė, jog neverta atsisakyti antrosios užsienio kalbos. Martyno nuomone, niekuomet negali žinoti, kada gali prireikti kitų šalių kalbos žinių.

Mokėti kalbą – reiškia ir mokėti sklandžiai, raiškiai kalbėti, kad galėtume uždegti savo idėjomis kitus. Apie oratorius pranešimą parengė antrokas M. Sakalauskas. Jis papasakojo apie garsiausius praeities ir šių dienų iškalbos meistrus, paragino mokinius savo jėgas išbandyti oratorių konkurse. Juk tik bandydami galime atsiskleisti ir galbūt atrasti patiems nežinomus iškalbos gebėjimus.

Taigi, Europos kalbų dieną prisiminėme užsienio kalbų svarbą. Visos papildomos žinios praverčia tiek keliaujant, tiek pačioje Lietuvoje. Juk kalbos – tai langas į pasaulį!

 Deimantė Andriulytė