Erasmus+ projekto „CRUSH“ veiklos Ispanijoje

prie pavadinimo

Šių metų vasario 19-26 dienomis Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos ketvirtokai Aurelija Dapnytė, Gražina Rimkutė, Saulius Krugliakovas, Matas Urbelis, Inesa Ivanauskytė, Laura Lideikytė ir mokytojai Ineta Leščiauskienė, Svajūnas Klimas, direktoriaus pavaduotoja Živilė Klimienė pagal Erasmus+ programos projektą „CRUSH“ (Conflict ResolUtion for better ScHool management) vyko į Ispaniją, La Coruna miestą.

Į IES A O Sabio mokyklą, be mūsų, lietuvių, dar atvyko minėto projekto dalyviai iš Portugalijos, Italijos, Turkijos. Šio susitikimo tikslas buvo aptarti konfliktų, iškylančių dėl lyčių skirtumų, sprendimo būdus. Vizito metu organizuotos kelios diskusijos šia tema, pirmoji iš jų buvo apie stereotipus dėl lyčių skirtumų. Žaidimo pagalba galėjome pajusti nelygybę tarp skirtingų rasių, lyčių bei tikėjimo žmonių. Antros diskusijos-paskaitos metu klausėmės La Coruna miesto šeimos teisėjo pasakojimo apie iškylančias problemas šeimose ir smurtą prieš moteris. Po to vyko mokymai, kaip spręsti konfliktus tarp mokinių mokykloje dalyvaujant tarpininkams. Atlikome tarpininkavimo simuliaciją, kuri buvo labai naudinga ir įdomi, ir supratome, jog konfliktus galima spręsti nežeminant, nesityčiojant iš kito žmogaus ir pan.

Be veiklos mokykloje, turėjome galimybę nuvykti į Cambre savivaldybę, kurioje projekto dalyvius priėmė šio La Coruna rajono valdžios atstovai, nes jie skiria didelį dėmesį tiek IES A O Sabio mokyklai, tiek jos vykdomiems projektams. Apžiūrėjome netoliese esančią romaninę Santa Maria bažnyčią. Nepamirštama kelionė buvo į piligrimų miestą Santjago de Compostela. Pastarajame surengta ekskursija į miesto universitetą, kuriame yra įspūdinga biblioteka, taip pat į miesto katedrą: gidės lydimi užlipome ant katedros stogo, nuo kurio atsivėrė nuostabi miesto panorama: raudoni stogai, puošnios architektūros pastatai, aikštės, fontanai! La Corunja pėsčiomis aplankėme žymiausias senamiesčio vietas, pamatėme senovės Romos laikais statytą ir vis dar veikiantį Heraklio švyturį.

Per šią savaitę paragavome tradicinių Galisijos regiono patiekalų ir džiaugėmės, kad pavyko sudalyvauti triukšmingame Užgavėnių karnavale, kuris vyko ir mokykloje, ir mieste: visur būriais vaikščiojo, dainavo, grojo, šėlo įvairiai persirengę žmonės: gaisrininkai, balerinos, karaliai, vabalai… Žinoma, pasipuošėme ir mes, projekto dalyviai!

Ši savaitė paliko neišdildomus įspūdžius kiekvienam Erasmus+ projekto „CRUSH“  dalyviui, į Lietuvą parsivežėme daugybę naujų idėjų, pagerinome anglų kalbos žinias, o diskusijos privertė mus susimąstyti apie įsigalėjusius stereotipus dėl lyčių skirtumų. Džiaugiamės įgyta patirtimi, kaip spręsti konfliktus tarpininkaujant bendraamžiams. Norime padėkoti mus lydėjusiems mokytojams ir projekto vadovei Snieguolei Zavadskienei už galimybę išvykti ir semtis naujos patirties.

Aurelija Dapnytė, Gražina Rimkutė