Atvirų durų savaitei pasibaigus

prie pavadinimo

Gegužės mėnesį Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje vyko tradicinė Atvirų durų savaitė, kuri organizuojama kasmet nuo 1999 metų. Šios savaitės metu vyksta įvairūs renginiai, kviečiami atvykti mokinių tėveliai, svečiai – visi, kam įdomu sužinoti, kaip gyvena mokyklos bendruomenė.

Gimnazisto dieną vyko mokinių savivaldos renginiai, kuriuos padedama mokytojo Nerijaus Šarausko organizavo gimnazistų taryba. Metų veiklos ataskaitą parengė gimnazistų prezidentė Saulė Maleckaitė, prisistatė kandidatės į prezidentus. Naujiems gimnazistų prezidento rinkimams buvo atsakingai ruošiamasi: sudaryta rinkimų komisija, kandidatai turėjo surinkti tam tikrą juos palaikančiųjų skaičių, vyko prezidentiniai debatai, aktyvi reklaminė kampanija, išleisti informatyvūs plakatai. Nebuvo lengva išrinkti naująją prezidentę, nes abi merginos gerai pasirengė debatams, įdomios jų idėjos ir parengtos programos. Po balsavimo paaiškėjo, kad kitais metais gimnazistų tarybai vadovaus prezidentė Rugilė Vasiliauskaitė.

Tą dieną komandos, įgyvendinančios tris Erasmus+ programos projektus, pristatė savo veiklas užsienio šalyse, gimnazistai, laimėję Euroscola konkursą ir vykę į Strasbūrą, pasakojo savo įspūdžius. Šiemet gimnazijoje susikūrusios iniciatyvinės grupės „Saugok“ nariai kalbėjo apie reikiamybę saugoti ir puoselėti savo aplinką, kvietė burtis ekologinei veiklai, surengė paskaitą ir praktines dirbtuves. Klasių protų mūšį laimėjo IIc klasės komanda. Gimnazistams ir mokytojams buvo teikiamos nominacijos „Metų darbštuolis“, „Metų šypsena“, „Metų asmenukė“ ir kt., muzikantai surengė pasirodymą.

Žinių dienos organizatorė – matematikos mokytoja Romutė Kurmienė, kuriai talkino mokytoja Asta Pleikienė ir trečios klasės gimnazistai. Žinių dienos rengėjai organizavo I-III klasių komandų protų mūšį „Apie mokslus – rimtai ir linksmai!“ Buvo sudarytos keturios komandos po tris mokinius. Kiekviena komanda galėjo pasirinkti jai labiausiai patinkančią temą iš siūlomų ir klausimo vertę, o trys komandos, surinkusios daugiausiai taškų, pateko į antrąjį turą „Logika“, kuriame per dešimt minučių turėjo išspręsti dešimt matematikos užduočių. Mažiausiai taškų surinkusi komanda paliko varžybas. Trečiajam turui „Pasirink teisingą atsakymą“ buvo sudarytos trys naujos komandos iš likusių mokinių. Į ketvirtąjį turą „Ar tiesa?“ pateko keturi mokiniai: Domas Semenauskas (IIIb klasė), Dora Heynold (Ib klasė), Justinas Bernotas (IIIa klasė) ir Alginija Mickūnaitė (Ia klasė). Penktame ture „Trumpieji klausimai“, kuriame jau varžėsi nebe komandos, o kiekvienas žaidėjas, III vieta atiteko D. Heynold, II vieta – D. Semenauskui, o I vieta – A. Mickūnaitei. Kol komandos atlikinėjo užduotis, salė atsakinėjo į linksmus loginius klausimus, žaidė matematinį žaidimą, rikiavo „išdykusius“ žodžius.

Būsimųjų gimnazistų dieną vyko du susitikimai. Pirmajame būsimiesiems trečiokams (vienuoliktokams) buvo pristatytos vidurinio ugdymo programos, kurias siūlo gimnazija, dvejų metų ugdymo planų sudarymo principai. Grupė „Saugok“ surengė linksmą viktoriną apie gamtosaugą, apdovanojo nugalėtojus. Į kitą susitikimą rinkosi būsimieji pirmokai (devintokai). Juos pasveikino direktoriaus pavaduotoja Živilė Klimienė, o veiklą gimnazijoje pristatė gimnazistų taryba. Ekskursiją po gimnaziją surengė direktoriaus pavaduotoja Lijana Vaičiulytė.

Knygos dieną pristatyti gimnazijos Leidybos centre išleisti leidiniai, bibliotekininkė Vida Bartkevičienė paskelbė ir apdovanojo daugiausia knygų perskaičiusią Ib klasę. Muzikos mokytojas Svajūnas Klimas pristatė ypatingą leidinį – daugiau kaip 200 puslapių muzikos kūrinių ir aranžuočių rinktinę „Liepsnos link“, kurios autorius yra IIIa klasės gimnazistas Justinas Bernotas. Rinktinę iliustravo trečiokės Guoda Myniotaitė ir Greta Ščegauskaitė. J. Bernotas apie leidinį sakė, kad jis yra tarsi truputį kitoks dienoraštis, ir pagrojo keletą savo kūrinių, o leidinio įžangoje skaitome tokius autoriaus žodžius: „Įkvėpimas – kaip kibirkštis – įsižiebia nežinia iš kur ir niekad nežinosiu, kada ji suliepsnos. Pats kūrimo  procesas yra smagus, bet tuo pačiu metu sunkus ir varginantis. Viena mintis gali tikti vieną dieną, o kitą kartą prisėdus rašyti, atrodo, kad ji  visiškai nevykusi… Ir atsitinka taip, kad besiklausydamas savo kūrybos, aš matau tik kompromisą  tarp daugybės minčių, kurios visos yra lygiaverčiai geros. Laikui bėgant vis dažniau pagalvoju, kad menas ir jo supratimas yra subjektyvus. Vienam žmogui kūrinys gali suteikti sielos prieglobstį, padėti trumpam pamiršti sunkią realybę, man, kūrėjui, jis tik primins, ką galėjau padaryti kitaip“.

IT mokytojas Algirdas Barančiukas pristatė kompaktinę plokštelę „Pavyzdiniai programų kodai“, kurioje talpinami jaunųjų programuotojų iš IVb klasės Deivido Valiuškos ir  Justo Gembuto darbai.

Ž. Klimienė aptarė dvidešimt antrąjį mokinių ir mokytojų kūrybos almanacho numerį, kuriame publikuojami gimnazistų lietuvių ir anglų kalbomis rašyti rašiniai, esė, eilėraščiai, piešiniai, muzikos kūriniai. Almanache yra rašinių, esė ciklai „Apie toleranciją“, „Be ko negalėčiau gyventi“, „Aukščiausias gėris“, „Mokykla su (ne)meile“, „Sakmės“. Piešinių, grafikos darbų ciklus „Spalvų mozaika“, „Jūra“, „Ex-libris“, „Plakatai“ pristatė dailės mokytoja Irena Arlauskienė. Gimnazistė Miglė Laurinavičiūtė padainavo savo kūrybos dainą „Vasaros sapnas“, kuri taip pat publikuojama almanache. Anglų kalba rašytus darbus pristatė anglų kalbos mokytoja Ineta Leščiauskienė. Almanacho „Sugrįžimų“ skyriuje publikuojamas buvusios gimnazistės, dabar VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto Multimedijos ir kompiuterinio dizaino specialybės II kurso studentės Emilijos Sasnauskaitės fotografijų ciklas „Metų laikai“. Savo laiške mokyklai ji rašo: „Aš nežmoniškai myliu Kelmę, ji traukia mane lyg magnetas. Nesvarbu, kiek čia yra gero ar blogo. Esu laiminga, kad galiu grįžti čia, pas jus, ir pasikalbėti, o gal net pasitarti akademiniais klausimais. Mokytojas šioje mokykloje yra tarsi draugas, tarsi šeimos narys, kuris domisi ne tik tavo pasiekimais, bet ir kaip tu jautiesi, kaip tu augi žmogumi“. Emilija taip pat atsiuntė geometrinio modeliavimo paskaitų ir praktinių darbų su „Blender“ programa rezultatą – linksmą animaciją!

Susirinkusius į renginį jaunuosius kūrėjus, jų mokytojus sveikino buvęs mūsų gimnazijos istorijos mokytojas, dabar – Kelmės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Ūksas.

Pradėdama paskutiniąją Atvirų durų savaitės dieną – Padėkos ir muzikos – Ž. Klimienė dėkojo visiems mokytojams, mokiniams, jų tėveliams, gimnazijos darbuotojams, įteikė daugiau kaip šimtą padėkos raštų gimnazistams, laimėjusiems įvairias olimpiadas, konkursus, varžybas. Tradiciškai įteiktos premijos: „Amatų“ premiją jos steigėjas mokytojas ir vertimų biuro savininkas N. Šarauskas įteikė IId klasės mokinei Kamilei Rukaitei, „Sporto“ premiją tinklinio sporto klubo „Rūta“ viceprezidentas kūno kultūros mokytojas Darius Barauskis įteikė IIb klasės mokiniui Emiliui Bartkui, „Muzikos“ premiją įsteigęs Alvydas Šlefendorfas ją šiemet teikė IVa klasės mokinei Monikai Akstinaitei, „Hipokrenės“ premiją už kūrybiškumą pelniusiam IIIa klasės gimnazistui Justinui Bernotui ją įteikė gimnazijos kūrėjų klubo „Hipokrenė“ pirmininkė mokytoja Valerija Puišienė, „Mokslo“ premija jau antrus metus iš eilės apdovanotas IVa klasės mokinys Titas Suveizdis – ją gimnazistui įteikė E. Ūksas. Antano Mikalajūno premijos laureate šiemet tapo IIId klasės mokinė, gimnazistų prezidentė Saulė Maleckaitė. Ypatingą padėką Ž. Klimienė įteikė IIId klasės mokiniui Valdui Kavaliauskui – šis gimnazistas gruodžio mėnesį gelbėjo skęstantį žmogų, iškvietė gelbėjimo tarnybą. Ž. Klimienė, perskaičiusi į gimnaziją atsiųstą išgelbėto žmogaus padėkos laišką ir priminusi senąją žydų išmintį, kad išgelbėjęs vieną gyvybę – išgelbėja visą pasaulį, pasidžiaugė, kad gimnazistai yra neabejingi, atsakingi, pilietiški, padedantys visiems, kam pagalbos reikia.

Ž. Klimienė padėkojo gimnazijos partneriams ir rėmėjams – padėkos raštai, gimnazistų sukurti suvenyrai buvo įteikti Kelmės kultūros centro Etninės kultūros ir tradicinių amatų skyriaus vadovei Nomedai Jokubauskienei, tinklinio sporto klubui „Rūta“, E. Ūksui, A. Šlefendorfui. Padėkos ir muzikos dieną koncertavo mokytojo S. Klimo vadovaujami gimnazijos muzikantai, muzikos studija „Obertonas“.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja