“EUROSTAR” projekto komanda Portugalijoje

prie pavadinimo-gal

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos delegacija – anglų kalbos mokytoja metodininkė Ineta Leščiauskienė ir trečios klasės gimnazistės Saulė Jankeliūnaitė ir Gabija Lentinaitė – kartu su šalių partnerių – Italijos, Portugalijos, Kipro ir Katalonijos (Ispanija) – atstovais lapkričio 8-12 dienomis susitiko jau trečiajame Erasmus+ projekto “EUROSTAR” mobilume Portugalijoje, saulėtame Porto mieste, kur dalyvius maloniai priėmė Carolina Michaëlis vidurinė mokykla.

Susitikimo tema buvo šalių-partnerių vietinė kultūra: muzika, šventės, maistas, rankdarbiai, todėl pirmąją susitikimo dieną kiekvienos šalies komanda su šiais savo krašto dalykais ir supažindino kitus dalyvius. Visi atidžiai klausėsi ir užsirašinėjo, nes vėliau, susiskirstę į darbo grupes, mokiniai kūrė plakatus, geriausiai atspindinčius kiekvienos šalies tradicinę kultūrą.

Per savaitę mokiniai aplankė ir pamatė daug žavių šiaurės Portugalijos krašto vietų: žavėjomės Porto miesto senamiesčiu iš aukštai rotušėje esančio bokšto. Apsilankėme Farreira vyno rūsiuose, kuriems yra daugiau nei 300 metų. Pabuvojome Guimarães miestelyje esančioje pilyje, kurioje jau XII amžiuje pradėjo formuotis šalies valstybė. O viena labiausiai įsiminusių veiklų – kelionė laivu Douro upe. Kelionės metu mokiniai pažino šio nuostabaus krašto kultūrą – valgė tradicinius patiekalus bei desertus, kartu su vietine miesto folkloro grupe linksmai šoko tradicinius portugališkus šokius.

Svarbiausias projekto tikslas – kuo daugiau sužinoti apie tvarų turizmą, todėl vienas įspūdingiausių ir įdomiausių būtent tokio turizmo pavyzdžių yra visai šalia Porto miesto – Afurada žvejybos bendruomenė. Afurada – tai nedidelis kaimelis, kuriame žmonės verčiasi žvejyba taip pat, kaip ir prieš daugelį metų. Vyrai nuo ryto iki vakaro žvejoja, o moterys rūpinasi laimikiu: žuvis ir kitas jūrų gėrybes paruošia pardavimui, jomis prekiauja netoliese esančiame turguje arba miesto aikštėje per vietines šventes. Bendruomenė unikali tuo, kad žvejų žmonos dienos metu dažnai susirenka į patalpas, kuriose  surinktu lietaus vandeniu skalbia šeimos drabužius, kilimus ar patalus. Moterys aiškina, kad skalbimo mašinas namuose tikrai turi, tačiau tai – tradicija, kuri joms sukelia gražius jausmus.

Kelionės metu mokiniai stengėsi surinkti kuo daugiau Porto miesto nuotraukų ir įamžinti kuo daugiau nuostabių akimirkų, nes paskutiniąją susitikimo dieną kūrė reklaminius miesto filmukus. Filmukas-nugalėtojas išsiųstas miesto savivaldybei, kuri jį naudos reklaminiams tikslams.

“EUROSTAR” projektas suteikia galimybę jaunuoliams sužinoti daugiau apie tvarų turizmą, o įgytas žinias ir sukauptą patirtį pritaikyti grįžus į namus. Be to, tarptautinių projektų dėka mokiniai gauna galimybę keliauti, susipažinti ir pabendrauti su bendraamžiais iš įvairių pasaulio vietų bei kasdien tobulinti anglų kalbos žinias. Kitas mobilumas su projekto dalyviais vyks vasario mėnesį jau Kelmėje. Nekantriai laukiame susitikimo!

Saulė Jankeliūnaitė\

unnamed (3)