Pagerbtas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas

2023-09-25_spec

Rugsėjo 23-oji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Tą dieną prieš 80 metų buvo likviduotas Vilniaus getas.

Mūsų gimnazistai per pilietiškumo, istorijos pamokas kalbėjo apie Holokaustą, gimnazijoje parengtas stendas, kuriame pateikta informacija apie žydų gelbėtojus-Pasaulio Tautų Teisuolius. Apie šiuos žmones buvęs Kelmės gimnazijos mokinys, žymus rašytojas Icchokas Meras, Holokausto metu netekęs tėvų, bet išgelbėtas geraširdžių kelmiškių, taip rašė: „Aš kaip maldą tariu pavardes tų žmonių, kurie fašistinės okupacijos metais Kelmėje ir jos apylinkėse slapstė ir gelbėjo keletą žydų vaikų, jų tarpe ir mane, – tai Bronė ir Juozas Dainauskai, Michalina Legantienė, Adomas Urbelis ir Petronėlė Urbelienė-Unikauskienė, Šalkauskai, Stasė Damanskaitė, Stefa Kulevičiūtė, Elena Kaušaitė ir jos seserys, Konstancija Norkaitė, Butkai, Urbeliai, Aleksandra Grišaitė, Žukauskai, Damanskai, Šimuliai ir daugelis kitų, kurių pavardžių aš nežinau.

Aš kaip maldą tariu vardus tų žmonių, pažįstamų ar nepažįstamų, kada nors matytų ar neregėtų, kurie visoje Lietuvoje, miestuose ir miesteliuose, kaimuose ir bažnytkaimiuose, nepaisydami žiauraus teroro, gelbėjo pasmerktuosius mirti.

Aš kaip maldą kartoju vardus tų žmonių, kurie įvairiose Europos šalyse, apimtose rudojo maro, tiesė pagalbos ir draugystės ranką tiems, kuriuos norėta sunaikinti dvasiškai ir fiziškai“.

Icchokas Meras ragino pastatyti atminimo paminklą žydus gelbėjusiems žmonėms, „kurie didžiausios tamsybės laikais nešė beginklėse nudegintose rankose sąžinės, doros, artimo meilės žiburį“.

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kasmet rugsėjo 23-ąją kviečia visos Lietuvos švietimo institucijas dalyvauti pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Šia iniciatyva siekiama aplankyti masines žydų žūties vietas, nueiti pėsčiomis kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės.

Kelmėje „Atminties kelio“ eiseną organizavo Kelmės krašto muziejus ir J. Graičiūno gimnazija: miesto centre, kur seniau stovėjo žydų sinagoga, o dabar stendas, skirtas Kelmės žydų bendruomenės istorijai, muziejaus atstovas Rimantas Serva susirinkusiems minėjo svarbiausius šios istorijos faktus, žymius žmones ir tragišką daugelio Kelmės krašto žydų likimą Antrojo pasaulinio karo metais. Po to eisena, kurioje dalyvavo mūsų gimnazijos pirmokai kartu su mokytojomis Reda Sakalauskiene, Rima Serviene, Jovita Gerbeniene, Gene Macaitiene, kitų mokyklų mokiniai, atminties keliu ėjo į Dirvoniukų kaimą, kur buvo sušaudyti žydai, pagerbė aukų atminimą.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja