„Karjeros ir verslo dienos“ gimnazijoje apžvalga

image(10)

Balandžio 16-oji gimnazijoje – „Karjeros ir verslo diena“. Šią dieną pamokos mokiniams nevyko. Gimnazistai įsiliejo į verslo kūrimo ir darbo pasaulį.

I ir II klasių gimnazistai aktyviai dalyvavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuojamoje Visuotinėje atvirų durų dienoje tėvų darbovietėse.  Sėkmingas profesijos pasirinkimas ir asmens karjera yra ne tik mokinio, bet ir jį supančios aplinkos – tėvų, mokyklų vadovų, mokytojų, karjeros specialistų ir būsimų darbdavių – rūpestis. Mokiniui, priimančiam sprendimus, susijusius su profesijos pasirinkimu, svarbu apsilankyti savo tėvų, globėjų, senelių ir kitų artimųjų darbo aplinkoje ir susipažinti su jų profesine veikla bei pasitikrinti priimamus karjeros sprendimus. Tad tėveliai ir jų darbdaviai buvo kviečiami pasikviesti vaikus į savo darbovietes  ir suteikti jiems galimybę susipažinti su profesijų įvairove jų darbo aplinkoje.  Atvirų durų dienoje tėvų darbovietėse dalyvavo 146 gimnazijos mokiniai.  Į savo darbo aplinkas mokinius priėmė daugiau kaip 30 Kelmės miesto ir rajono įmonių. Grįžus į klases I ir II klasių mokiniams klasės valandėlių metu vyko visuotinės atvirų durų dienos tėvų darbovietėse refleksija. Mokiniai pasidalino savo įspūdžiais su klasės draugais, auklėtojais,  pristatė savo dienos akimirkas nuotraukose  ir net sukurtuose vaizdo filmuose. Dėkojame už bendradarbiavimą.

III ir IV klasių mokiniai dalyvavo „Verslios Lietuvos“ renginyje „Verslas veža“. Tai verslumo skatinimo renginių ciklas, kurio pagrindinis tikslas – įtraukti, paskatinti ir įkvėpti jaunus, ambicingus šalies žmones geraisiais verslo srities pavyzdžiais. „Verslas veža“ – tai galimybė savo kelio ieškančiam, apie ateitį galvojančiam jaunuoliui sužinoti, kaip su verslu susijusią idėją ilgainiui paversti užtikrinta realybe.  Į gimnazijos aktų salę gausiai susirinkusius III ir IV klasių gimnazistus pasveikino ,,Versli Lietuva“ projektų vadovė Inga Stegvilaitė bei gimnazijos direktorius Rimas Bielskis. Keturias valandas trukusiame renginyje mokiniai išgirdo kelias verslo sėkmės istorijas. Kaip hobis gali virsti verslu ir kaip svajonės pildosi,  pasakojo Vytautas Medineckas – muzikantas, verslininkas, prekių ženklų ,,MPP Clothing“ ir ,,Muscleshop. lt“ įkūrėjas – Ironvytas.  Savo sunkia patirtimi ir ilgu keliu į verslą dalinosi jaunas Kelmės verslininkas Šarūnas Valiuška, „Šarūno Valiuškos UAB“ direktorius. 10 savo darbų, atvedusių iki dabartinio populiarumo, pristatė SimanaAlbavičiūtė – Bandita, ZIP FM laidų vedėja ir kūrėja. Simas Jaskutėlis ir Julius Pauliukevičius „GoHisto“  http://gohisto.lt/  įkūrėjai dalinosi savo patirtimi, kaip keli neteisingi atsakymai pagimdė jų verslo idėją ir kad svarbiausia versle yra komanda.

Mokiniai buvo ne tik klausytojai. Jie dalyvavo viktorinoje ir, atsakę į renginio  vedėjo klausimus, laimėjo įvairių prizų. Taip pat mokiniams buvo pateikta kūrybinė užduotis –  galimybė pabūti verslininkais ir iš kelių skirtingų paveikslėlių, pvz., akinių, rankšluosčio ir kopėčių, sukurti verslo idėją.  Didžiausia laimė nusišypsojo renginio dalyviui, IIIa kl. mokiniui Egidijui Brazauskui. Jam buvo padovanotas MP3 grotuvas su įrašyta audio knyga verslo tematika.

Renginio pabaigoje mokinius nustebino ir adrenalino porciją pateikė ,,Fightforfitness“ pasirodymas. Anot sportininkų, tikslo siekimas – tai kova, nes reikia kovoti su pačiu savimi. Dalyviai vieningai pateikė svarbiausią gyvenimo taisyklę – daryk, kas patinka, tada būsi laimingas.

 

Loreta Šuklienė,
Kelmės J. Graičiūno gimnazijos Informacijos centro vadovė

 Gimnazistų atsiliepimai apie renginį

 

Emocijos po renginio dar ilgai neišblės, nes jis buvo įdomus, labai informatyvus ir naudingas, suteikė daug motyvacijos, didesnio pasitikėjimo savimi ir tai, manau, pravers ateityje kiekvienam.

Simona Railaitė, IVa

 

Susirinko nuoširdūs ir geri žmonės, kurie negailėjo patarimų, mums šiais metais taip reikalingų… Be to, visą renginį nuoširdžiai juokėmės, nes asmenys, kurie pasakojo savo istorijas, buvo labai linksmi, turintys puikų humoro jausmą. Tokie renginiai mūsų mokykloje tikrai reikalingi ir naudingi. Ačiū.

Viktorija Povilaitytė, IVa

 

Šiandien teko dalyvauti projekte „Verslas veža“! Tai buvo puikus renginys, kurio metu iš žymių, daug pasiekusių žmonių sužinojome, kad reikia nevengti svajoti bei visais įmanomais būdais siekti savo svajonių, tinkamai reaguoti į kritiką, nuolat tobulėti ir niekada nepasiduoti! Didžiausią įspūdį paliko ir daugiausiai motyvacijos suteikė ironvytas Pro!

Skaistė Trijonytė, IVc

 

Į renginį „Verslas veža“ mokiniai susirinko labai vangūs, tikėjosi išgirsti jau girdėtus dalykus ir senas banalias istorijas. Laimei, prasidėjus renginiui viskas pasikeitė, nes lektorius Vytautas Medineckas su humoru, be tabu papasakojo savo karjeros istoriją – visi liko sužavėti bei nustebinti, po jo paskaitos tuoj pat atsirado naujų gerbėjų, kurie ėjo fotografuotis su verslininku. Po to verslininkas Šarūnas Valiuška glaustai ir sklandžiai papasakojo savo sudėtingą verslo kelią. Jam baigus mokiniai gavo praktines užduotis (simuliacijas), kurių esmė buvo iš gautų žodžių mišinio padaryti verslo idėją ir ją pristatyti publikai, užduoties nugalėtoja tapo 4-okių komanda. Po rungčių vyko pertrauka. Salėje atmosfera buvo jauki, niekas nebijojo užkalbinti verslininkų ar su jais nusifotografuoti. Po pertraukėles visus nustebino Simonos Banditos iš radijo Zip FM paskaita, kaip jos karjera prasidėjo nuo batų valytojos ir kilo iki radijo programų vadovės. Galiausiai renginio dalyviams teko susipažinti ir išklausyti GoHisto komandos, kuri pasiūlė alternatyvą ruošiantis istorijos egzaminui. Po renginio visi buvo puikiai nusiteikę, dar ir penktadienį virė diskusijos visoje mokykloje apie „Verslas veža“.

Andrius Lideikis,  IVa

 

 „Verslas veža“ – itin nuotaikingas renginys, kurio vedėjas bei asmeninių sėkmės istorijų pasakotojai nuoširdžiai bendrauja su mokiniais, pokštauja, todėl daugiau nei keturios renginio valandos tikrai neprailgsta nė vienam. „Verslas veža“ tikslas – motyvuoti jaunus, ambicingus ir apie savo ateitį galvojančius jaunuolius įkūnyti savo verslo idėjas, suteikti pasitikėjimo savo jėgomis. Manau, kad po šio renginio ne vienas pagalvos apie savo tolimesnį kelią ir galbūt nuspręs jį susieti su verslu ar tiesiog įgyvendinti savo svajones, juk ne veltui sakoma: „Svajok atsargiai, nes svajonės pildosi.“

Martyna Daunytė, IVc